Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko: Po zabití Solejmáního sa zvýši napätie na Blízkom východe

Sergej Lavrov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pentagón vo vyhlásení uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa.

Moskva 3. januára (TASR) - Moskva varovala pred vystupňovaním napätia na Blízkom východe po tom, ako pri piatkovom americkom útoku zahynul v irackom Bagdade veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zabitie Solejmáního... bolo dobrodružným krokom, ktoré vystupňuje napätie v celom regióne," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa vyhlásenia Solejmání oddane chránil iránske štátne záujmy. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť iránskemu ľudu," píše sa vo vyhlásení.

Čína vyzvala v reakcii na zdržanlivosť zo všetkých strán, "najmä zo strany Spojených štátov". "Vyzývame zainteresované strany, najmä Spojené štáty, aby zachovali pokoj a preukázali zdržanlivosť s cieľom vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Sýria ostro odsúdila "zákernú, zločinnú americkú agresiu", ktorá viedla k zabitiu generálmajora Solejmáního. Štátna agentúra SANA odvolávajúca sa na zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí uviedla, že tento útok predstavuje "závažnú eskaláciu" a potvrdzuje zodpovednosť USA za nestabilitu v Iraku.

Palestínska organizácia Hamas, ktorá ovláda pásmo Gazy, podľa agentúry Reuters uviedla, že zabitie Solejmáního "otvára dvere všetkým možnostiam v tomto regióne - okrem pokoja a stability". "Zodpovednosť za to nesú USA," napísal hovorca Hamasu Básim Naím na Twitteri.

Francúzske veľvyslanectvo v Teheráne vyzvalo svojich obyvateľov v Iráne, aby sa vyhýbali verejným zhromaždeniam a nefotografovali na verejných priestranstvách.

Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová vyhlásila, že Solejmáního zabitím sa svet stal "nebezpečnejším", a vyzvala na zvýšenie úsilia o deeskaláciu prehlbujúceho konfliktu na Blízkom východe.

Iránske revolučné gardy Solejmáního smrť potvrdili a uviedli, že zahynul pri piatkovom útoku amerických vrtuľníkov na bagdadskom letisku. Agentúra Reuters citovala amerických predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní, že Solejmání prišiel o život pri útoku dronom.

Pentagón vo vyhlásení uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa.

Irán ústami iránskeho najvyššieho vodcu Alího Chameneího prisľúbil "krutú odplatu" a predvolal si švajčiarskeho diplomata reprezentujúceho americké záujmy v Teheráne, aby mu tlmočil protest.

Podľa Pelosiovej bol útok v Iraku provokáciou, republikáni Trumpa obhajujú



Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová odsúdila americký útok v Iraku, pri ktorom bol zabitý vysokopostavený iránsky generál Kásem Solejmání, a označila ho za "provokatívny a neprimeraný" čin, napísala v piatok agentúra DPA.

"Nálet z dnešnej noci môže spôsobiť ďalšie nebezpečenstvo eskalácie násilia. Amerika - a ani svet - si nemôžu dovoliť, aby napätie eskalovalo až do bodu, odkiaľ nebude návratu," uviedla táto demokratická politička v citovanom vyhlásení.

Pelosiová dodala, že útok na iránskeho generála pred vydaním rozkazu šéfa Bieleho domu Donalda Truma s Kongresom nekonzultovali. Vyzvala taktiež na "okamžité informovanie" kongresmanov o situácii.

Krátko po tom, ako Pentagón potvrdil letecký útok pri letisku v Bagdade, ktorý nariadil Trump, vyjadrili demokratickí politici námietky, že Biely dom akciu vopred s členmi Kongresu nekonzultoval ani ich o tom neinformoval.

Naopak, republikánski politici zverejnili vyhlásenia obhajujúce celú akciu. Agentúra AFP doplnila, že tento incident prispeje k ďalšej polarizácii politickej scény v USA pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami.

"S prejavom odhodlania a sily sme zasiahli vodcu tých, ktorí útočia na naše suverénne územia Spojených štátov," uviedol vo vyhlásení líder republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy.

"Cena za zabíjanie a ubližovanie Američanom sa drasticky zvýšila," doplnil ho so statusom na Twitteri republikánsky senátor Lindsey Graham, ktorý je Trumpovým blízkym dôverníkom.

Rezolúcia o vojenských silách nariaďuje prezidentovi USA, aby informoval Kongres 48 hodín pred zapojením ozbrojených síl do vojenskej akcie, píše AFP.

Viacero demokratov - vrátane kandidáta na prezidenta vo voľbách v roku 2020 a bývalého viceprezidenta Joea Bidena - varovalo, že tento cielený útok môže Spojené štáty priblížiť dramaticky blízko k vojnovému konfliktu s Iránom.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa raketový útok na Solejmáního podnikol dron. Denník The New York Times s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že útok na armádny konvoj opúšťajúci medzinárodné letisko v Bagdade, pri ktorom zomrelo aj viacero Iránom podporovaných predstaviteľov irackej armády, vykonali rakety vystrelené z amerického bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper. Pri nálete bol medzi inými zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU). Iránske revolučné gardy uvádzajú, že útok spáchali americké vrtuľníky.

Iracký premiér Mahdí: Americký útok vyvolá "pustošivú vojnu"


Dočasný iracký premiér Ádil Abdal Mahdí odsúdil americký útok v Bagdade, pri ktorom prišli v piatok o život významní irackí a iránski velitelia, ako "agresiu", ktorá "vyvolá pustošivú vojnu".

Zabitie irackého veliteľa je agresiou voči Iraku, "jeho vláde a ľudu," uviedol Mahdí vo vyhlásení. Mal na mysli abú Mahdího Muhandisa, zástupcu veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU), podporovaných Iránom. Ten zahynul pri útoku spolu s generálmajorom Kásemom Solejmáním, veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd.

Mahdí uviedol, že útok bol tiež "očividným porušením podmienok povoľujúcim prítomnosť amerických vojakov" na irackej pôde.

Iránske revolučné gardy Solejmáního smrť potvrdili a uviedli, že zahynul pri útoku amerických vrtuľníkov na bagdadskom letisku. Agentúra Reuters citovala amerických predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní, že Solejmání prišiel o život pri útoku dronom. Irán ústami iránskeho najvyššieho vodcu Alího Chameneího prisľúbil "krutú odplatu" a predvolal si švajčiarskeho diplomata reprezentujúceho americké záujmy v Teheráne, aby mu tlmočil protest.