Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko: Počas nočnej paľby na Ukrajinu sme zasiahli „všetky ciele“

Na snímke ukrajinského ministerstva pre mimoriadne situácie hasič hasí požiar, ktorý spôsobili úlomly ruskej rakety zostrelenej systémom protivzdušnej obrany počas nočného útoku ruskej armády v Kyjeve v utorok 16. mája 2023. Foto: TASR/AP

Na ukrajinskú metropolu Moskva útočila už ôsmykrát tento mesiac. Ostreľovanie obnovila po niekoľkých týždňoch a pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou.

Moskva 16. mája (TASR) - Rusko v utorok vyhlásilo, že všetky ciele určené jeho armádou boli v počas nočného raketového útoku na Ukrajinu zasiahnuté. Kyjev predtým oznámil, že zostrelil takmer 20 ruských rakiet. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že presne navádzané rakety dlhého doletu cielili na sklady "s muníciou, zbraňami a vojenským vybavením dodanými západnými krajinami" a "všetky určené ciele boli zasiahnuté".

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko už skôr informoval, že Rusko podniklo na Kyjev v utorok v skorých ranných hodinách intenzívny letecký útok a využilo pri tom kombináciu rakiet odpaľovaných zo vzduchu, mora a zeme. Útok bol "výnimočný svojou hustotou - maximálny počet útočiacich rakiet za najkratší čas", vyhlásil Popko.

Na ukrajinskú metropolu Moskva útočila už ôsmykrát tento mesiac. Ostreľovanie obnovila po niekoľkých týždňoch a pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou.

"Podľa predbežných informácií bola drvivá väčšina nepriateľských cieľov vo vzdušnom priestore Kyjeva zistená a zničená," uviedol Popko.

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že Rusko vypálilo 18 rakiet rôznych druhov, vrátane dronov, riadených striel a balistických rakiet. Všetky boli zachytené a zostrelené, informoval hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat.

Na Kyjev bolo vypálených zo stíhačiek MiG-31K šesť hypersonických balistických rakiet Kinžal, z lodí v Čiernom mori deväť riadených striel a zo zeme tri riadené strely S-400, napísal Ihnat na sociálnej sieti Telegram.

Po prvej vlne Rusko vypálilo aj útočné drony Šáhid iránskej výroby a podniklo vzdušnú výzvednú akciu, dodal Ihnat.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov označil šesť zostrelených Kinžalov za neuveriteľný úspech.