Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko: Počet vojakov, ktorí zahynuli v Makijivke, vzrástol na 89

Hasiči hasia požiar po ostreľovaní v meste Makijivka, ktoré sa nachádza na území kontrolovanom separatistickou Doneckou ľudovou republikou (DĽR) na východe Ukrajiny v stredu 4. mája 2022. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za smrtiaci útok na ruské ozbrojené sily v meste Makijivka sa v pondelok prihlásil Kyjev.

Moskva 4. januára (TASR) - Na 89 vzrástol počet ruských vojakov, ktorí zahynuli pri ukrajinskom útoku na ruské ozbrojené sily v meste Makijivka na východe Ukrajiny zo soboty na novoročnú nedeľu. Oznámilo to v noci na stredu ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Počet našich kolegov, ktorí zahynuli, vzrástol na 89," uviedol vo videoodkaze generálporučík Sergej Sevriukov. Dodal, že počet obetí sa zvýšil po tom, čo bolo pod troskami nájdených viac tiel.

"Je už očividné, že hlavnou príčinou toho, čo sa stalo, bolo zapnutie a hromadné používanie mobilných telefónov personálom v zóne dosahu zbraní nepriateľa," uviedol Sevriukov s tým, že ruskí vojaci mobilné telefóny používali aj napriek zákazu.

"Tento faktor umožnil nepriateľovi vystopovať a určiť súradnice polohy vojakov pre podniknutie útoku," povedal Sevriukov.

K zodpovednosti za smrtiaci útok na ruské ozbrojené sily v meste Makijivka sa v pondelok prihlásil Kyjev. Ukrajinská armáda ešte predtým v pondelok uviedla, že pri novoročnom raketovom útoku, ktorý zasiahol školu slúžiacu ako kasárne pre čerstvo zmobilizovaných ruských vojakov v Makijivke v Doneckej oblasti, zahynulo približne 400 ruských vojakov. Rusko predtým priznalo 63 obetí.

Podľa ruského ministerstva obrany zasiahli budovu školy štyri rakety vypálené z amerického systému HIMARS a zásah rakiet spôsobil zrútenie stropu budovy. Ministerstvo na sociálnej sieti Telegram dodalo, že okolnosti útoku v súčasnosti vyšetruje komisia na to určená.

Podľa agentúry Reuters tiež Seriukov naznačil, že v reakcii na tento útok podniklo Rusko odvetný úder na miesto v blízkosti železničnej stanice v meste Družkivka v Doneckej oblasti, kde ukrajinská armáda skladuje svoje vybavenie. Podľa ruského rezortu zahynulo pri tomto útoku vyše 200 ukrajinských vojakov a boli zničené štyri systémy HMARS a vyše 800 rakiet.

Reuters upozorňuje, že tieto informácie nedokázal na závisle overiť.