Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Rusko po operačnej prestávke obnovilo útočné operácie v Donbase

Opravár pracuje na mieste po raketovom útoku, Ukrajina, v piatok 15. júla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým povedal, že vojna proti jeho krajine poškodí ruskú spoločnosť na celé desaťročia.

Kyjev 16. júla (TASR) – Ruské ozbrojené sily opätovne zintenzívnili útoky na východe Ukrajiny po preskupovaní z uplynulých dní. Ukrajinské jednotky za posledných 24 hodín odrazili okrem iného ich pokusy o postup v oblasti mesta Bachmut, uviedol v sobotu ukrajinský generálny štáb. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

"Po preskupení nepriateľ obnovil útok na tepelnú elektráreň Vuhlehirsk a boje pokračujú," píše sa tiež v situačnej správe. Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Experti z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) však tiež konštatovali, že ruské jednotky zrejme ukončujú "operačnú prestávku", ktorú mali po dobytí susediacich miest Severodoneck a Lysyčansk.

Aktuálne sú boje stále menšieho rozsahu. "Ak sa operačná prestávka skutočne skončila, Rusi budú v najbližších 72 hodinách pravdepodobne pokračovať v útokoch a rozšíria ich," uvádza sa v najnovšej analýze ISW.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým povedal, že vojna proti jeho krajine poškodí ruskú spoločnosť na celé desaťročia.

Ukrajina si zachová "ľudskosť a civilizáciu", uviedol Zelenskyj v pravidelnom videopríhovore v piatok večer s prísľubom, že obnovené budú aj zničené vzdelávacie inštitúcie. "Ale ruská spoločnosť, s toľkými vrahmi a katmi, zostane ochromená po celé generácie – a vlastnou vinou," vyhlásil podľa DPA.

Po nových útokoch vo viacerých ukrajinských regiónoch Zelenskyj tiež opätovne vyzval obyvateľov, aby neignorovali sirény varujúce pred leteckými útokmi. Tie sa podľa AFP ozývali takmer po celej krajine.