Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko pokračuje s prípravami na vojenskú prehliadku i napriek pandémii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nácviky vojenskej prehliadky sú podľa opozičného lídra Alexandra Navaľnyjho "živnou pôdou" pre šírenie koronavírusu.

Moskva 6. apríla (TASR) - Okolo 15.000 vojakov sa zúčastnilo nácviku vojenskej prehliadky pri príležitosti 75. výročia Dňa víťazstva, ktorá by sa mala konať 9. mája. Rusko pokračuje s prípravami aj napriek pandémii koronavírusu. Správu priniesol v pondelok britský denník The Guardian.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že nácviky sa konajú na armádnom stanovišti pri meste Alabino v blízkosti Moskvy. Posledný sa uskutočnil 1. apríla. Podľa videa, ktoré uniklo na sociálne siete, sa na ňom zúčastnilo okolo 15.000 vojakov.

V Moskve platia v súvislosti s pandémiou koronavírusu prísne bezpečnostné opatrenia. Vláda vyzvala ľudí, aby zostali doma, a zakázala všetky verejné zhromaždenia s účasťou nad 50 ľudí. Prezident Vladimir Putin nedávno predĺžil pracovné voľno v celej krajine až do konca apríla. Denník The Moscow Times upozorňuje, že za porušenie nariadení hrozí ľuďom až päť rokov odňatia slobody.

"Deviaty máj je posvätným dátumom pre milióny Rusov a obyvateľov krajín Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Vojenská prehliadka je naplánovaná za prísnych hygienických opatrení a bude sa konať na Červenom námestí," napísalo ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter.

Opozičný líder Alexander Navaľnyj nazval pokračujúce prípravy "idiotstvom". Nácviky vojenskej prehliadky sú podľa neho "živnou pôdou" pre šírenie koronavírusu.

Deň víťazstva nad fašizmom 9. mája je dôležitým ruským sviatkom. Tradične je spojený s vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve.

Tento rok boli pozvané delegácie zo Spojených štátov, Británie, EÚ, Severnej Kórey, ako aj z členských štátov SNŠ a Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS). Svoju účasť potvrdili lídri Indie, Kuby, Francúzska, Česka, Venezuely, Bieloruska, Arménska či Bulharska.

Rusko dosiaľ potvrdilo 6343 prípadov nákazy koronavírus a 47 úmrtí.