Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruskí policajti zablokovali vstup do kancelárie podpredsedu Dumy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V týchto priestoroch bol práve tím právnikov KPRF, ktorí pripravovali sťažnosť proti výsledkom elektronického hlasovania v nedávnych voľbách v Moskve.

Moskva 28. septembra (TASR) - Polícia v Moskve v utorok zablokovala vstup do kancelárie podpredsedu Štátnej dumy za Komunistickú stranu Ruskej federácie (KPRF) Ivana Meľnikova. V týchto priestoroch bol práve tím právnikov KPRF, ktorí pripravovali sťažnosť proti výsledkom elektronického hlasovania v nedávnych voľbách v Moskve.

Poslanec KPRF Jurij Sineľnikov podľa agentúry Interfax uviedol, že právnici KPRF chceli sťažnosť proti priebehu volieb podať na okresný súd v utorok o 10.00 h miestneho času. Sťažnosti podalo spolu 14 predstaviteľov KPRF.

Moskovské oddelenie ministerstva vnútra sa k incidentu zatiaľ nevyjadrilo, dodal Interfax.

KPRF viní úrady z falšovania online hlasovania v Moskve. Po sumarizácii jeho výsledkov totiž prehrali všetci kandidáti KPRF v jednomandátových obvodoch, aj keď podľa priebežného hlasovania viedli s veľkým náskokom. Za víťazov volieb v týchto jednomandátových obvodoch boli vyhlásení kandidáti prokremeľskej strany Jednotné Rusko.

KPRF preto 20. a 25. septembra usporiadala na Puškinovom námestí v Moskve protestné zhromaždenia, na ktorých sa zišlo niekoľko stoviek ľudí. Akcie sa uskutočnili bez povolenia radnice.

Na samotných zhromaždeniach síce nebol nikto zadržaný, ale niekoľko dní po prvom z nich začali policajti prichádzať do domov niektorých účastníkov a spisovať s nimi administratívne protokoly.