Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ruská polícia zadržala demonštrantov, ktorí odmietajú zmenu ústavy

Členovia poriadkovej polície zadržujú demonštranta počas protestu proti zmenám ústavy navrhnutým prezidentom Vladimirom Putinom 1. februára 2020 v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Bezprostredne nebolo jasné, čím sa previnili. Niektorí z protestujúcich mali plagáty odmietajúce Putinove návrhy ústavných zmien.

Petrohrad 1. februára (TASR) - Ruská polícia zadržala v sobotu v Petrohrade viacerých demonštrantov, ktorí protestovali proti zmenám ústavy navrhnutým prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa petrohradského spravodajského servera Fontanka.ru bolo zadržaných 10 účastníkov malého protestného zhromaždenia na Senátnom námestí v centre mesta.

Na internete boli zverejnené fotografie, na ktorých vidno, ako policajní ťažkoodenci odvádzajú demonštrantov do pristavených autobusov.

Zaistené osoby previezli na miestne policajné stanice. Bezprostredne nebolo jasné, čím sa previnili. Niektorí z protestujúcich mali plagáty odmietajúce Putinove návrhy ústavných zmien.

Prezidentom Putinom predložený návrh zmien v ústave okrem iného upravuje a rozširuje právomoci parlamentu a Ústavného súdu, zakazuje vyšším štátnym úradníkom mať povolenie na pobyt v iných krajinách, obmedzuje počet funkčných období hlavy štátu, nastoľuje prioritu ruských zákonov nad medzinárodnými zmluvami a posilňuje sociálne záväzky štátu.

Putinove návrhy majú byť predmetom celoštátneho hlasovania, ktorého podoba zatiaľ nie je známa. Návrh zákona o zmenách a doplnkoch do ústavy prijala Štátna duma 23. januára v prvom čítaní. Pripomienky je možné predkladať 15 dní. V druhom čítaní sa poslanci návrhom zákona budú zaoberať 15. februára.

Mnohí pozorovatelia vnímajú ústavné zmeny ako súčasť Putinovej stratégie, ako si udržať moc aj po roku 2024, keď odíde z prezidentskej funkcie.