Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

RUSKO OBVIŇUJE: Poľsko nespolupracuje ohľadne havárie v Smolensku

Záchranári zasahujú pri troskách poľského vládneho lietadla Tupolev Tu-154 , ktoré havarovalo v sobotu 10. apríla 2010. K havárii došlo pri pristávaní lietadla v ruskom Smolensku. Haváriu neprežil nikto. Pri nehode zahynuli poľský prezident Lech Kaczynski a manželka Maria ako aj ďalší poľskí predstavitelia a popredné osobnosti spoločenského a duchovného života. Lietadlo smerovalo na spomienkovú slávnosť za poľské obete stalinistickej diktatúry v Katyni neďaleko Smolensku. Foto: TASR/AP

Deň pred piatym výročím tejto tragickej udalosti to dnes oznámili ruskí vyšetrovatelia, o ktorých vyhlásení informovala agentúra AP.

Moskva 9. apríla (TASR) - Ruskí vyšetrovatelia nevedia dospieť k záverečnému verdiktu pri skúmaní príčiny leteckej nehody, pri ktorej v apríli 2010 zahynul vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski a 95 ďalších ľudí, pretože poľská strana nereaguje na ich žiadosti o poskytnutie určitých informácií.



Deň pred piatym výročím tejto tragickej udalosti to dnes oznámili ruskí vyšetrovatelia, o ktorých vyhlásení informovala agentúra AP.

Ruská strana prostredníctvom vyhlásenia uviedla, že vyšetrovatelia už vykonali väčšinu svojej práce. Jednou z okolností, ktoré im bránia v definitívnom uzatvorení tohto prípadu, sú podľa nich chýbajúce informácie požadované od Poľska. O aké podklady ide, však nekonkretizovali.



Poľská vojenská prokuratúra koncom marca obvinila dvoch ruských letových dispečerov z toho, že prispeli k tragickej havárii vládneho lietadla. Jeden z ruských dispečerov je podľa nej priamo spoluzodpovedný za haváriu lietadla, zatiaľ čo druhý nesie len nepriamu zodpovednosť. Hlavnou príčinou nešťastia však bolo zlyhanie samotnej posádky lietadla, ktorá nedokázala adekvátne reagovať na nepriaznivé počasie.

Ruskí vyšetrovatelia zavinenie letových dispečerov dnes popreli.

Poľské lietadlo Tu-154M Lux havarovalo 10. apríla 2010 v nepriaznivom počasí počas pristávacieho manévru v blízkosti leteckej základne v Smolenskej oblasti na západe Ruska. Nehodu, ktorej príčiny vyšetrovali osobitne ruské i poľské orgány, neprežil nikto z 96 ľudí na palube.

V troskách havarovaného stroja zahynuli vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou, ako aj ďalší poprední predstavitelia štátu a významná časť poľskej generality. Všetci smerovali na spomienkovú slávnosť na mieste niekdajšej masakry poľských dôstojníkov a inteligencie v Katyni.