Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Rusko popiera tvrdenia, že vo vesmíre umiestnilo protidružicovú zbraň

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pripomenul, že Moskva vždy dôsledne odmieta nasadzovanie úderných zbraní na nízku obežnú dráhu Zeme.

Moskva 22. mája (TASR) - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v stredu poprel tvrdenie Spojených štátov, že Rusko vypustilo na nízku obežnú dráhu Zeme družicu, ktorá je pravdepodobne zbraňou schopnou zaútočiť na iné satelity na tejto obežnej dráhe.

Riabkov pripomenul, že Moskva vždy dôsledne odmieta nasadzovanie úderných zbraní na nízku obežnú dráhu Zeme. S odvolaním sa na správy agentúr TASS a Interfax o tom informoval Reuters.

Vyhlásenie Pentagónu v tejto veci Riabkov odmietol ako únik informácií z Washingtonu.

Dodal, že ruský vesmírny program sa vyvíja podľa plánu: uskutočňujú sa štarty kozmických lodí na rôzne účely a do vesmíru sú vynášané zariadenia, ktoré "riešia problém posilnenia obranyschopnosti" Ruska.

Riabkov reagoval na vyhlásenie hovorcu Pentagónu Patricka Rydera, podľa ktorého sa Spojené štáty domnievajú, že Rusko 16. mája vypustilo na nízkej obežnej dráhe družicu, ktorá by mohla byť zbraňou schopnou zaútočiť na iné satelity na nízkej obežnej dráhe Zeme. Ryder dodal, že družica je na rovnakej obežnej dráhe ako vládny satelit USA.

Na margo Spojených štátov Riabkov kriticky uviedol, že ak by sa skutočne zaujímali o posilnenie bezpečnosti, vrátane aktivít vo vesmíre, "mohli by prehodnotiť svoj deštruktívny prístup v súvislosti so sériou ruských návrhov v tejto oblasti - predovšetkým s návrhom vypracovať zmluvu o predchádzaní pretekom v zbrojení vo vesmíre.

V návrhu, ktorý Rusko Bezpečnostnej rade OSN (BR) podalo začiatkom mája, Moskva žiadala, aby všetky krajiny vyvíjali úsilie s cieľom zabrániť nasadeniu, hrozbe či použitiu zbraní vo vesmíre a to "navždy".

BR OSN však tento návrh v pondelok pri hlasovaní neprijala: hlasovalo zaň sedem členov, rovnaký počet bol proti a jedna krajina sa zdržala. Na schválenie bolo potrebných najmenej deväť hlasov v 15-člennej rade, pripomína Reuters.