Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko poprelo zodpovednosť za útok na železničnú stanicu v Kramatorsku

Na snímke, ktorú zverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram, vlak zničený po streľbe po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny počas 44. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva typ rakiet, ktoré dopadli na stanicu, používa iba ukrajinská armáda.

Kyjev 8. apríla (TASR) - Rusko poprelo zodpovednosť za raketový útok na železničnú stanicu v ukrajinskom meste Kramatorsk, pri ktorom v piatok zahynulo vyše 30 ľudí a viac ako 100 ich utrpelo zranenia. TASR správu prevzala od spravodajskej stanice Sky News.

Ruské ministerstvo obrany obrany poprelo, že za útok boli zodpovedné ruské jednotky, a naznačilo, že Ukrajina napadla vlastných obyvateľov.

"Všetky vyhlásenia, ktoré vydali predstavitelia nacionalistického režimu v Kyjeve o raketovom útoku, ktorý údajne spáchalo 8. apríla na železničnú stanicu v Kramatorsku Rusko, sú provokáciou a klamstvom," uviedol ruský rezort obrany s tým, že ruská armáda neplánovala 8. apríla žiadne ostreľovanie Kramatorska.

Podľa ministerstva typ rakiet, ktoré dopadli na stanicu, používa iba ukrajinská armáda. "Zdôrazňujeme, že taktické rakety Točka-U, ktorej fragmenty sa našli v blízkosti železničnej stanice v Kramatorsku,... používajú iba ukrajinské sily," dodalo ruské ministerstvo obrany.

Fotografie fragmentov rakety, ktorá dopadla na stanicu v Kramatorsku, boli zverejnené i na sociálnych sieťach. Na rakete je možné vidieť nápis "za naše deti".



Agentúra AFP označila útok na železničnú stanicu v Kramatorsku za jeden z najsmrteľnejších útokov, ku ktorému počas šesť týždňovému konfliktu na Ukrajine doposiaľ prišlo. Podľa posledných informácii, ktoré AFP poskytli miestni záchranári, zahynulo pri útoku najmenej 35 ľudí.

Železničná stanica v Kramatorsku sa používa na evakuáciu obyvateľov do bezpečnejších častí Ukrajiny. Podľa tamojšieho starostu Oleksandra Hončarenka sa preto v čase útoku na stanici nachádzalo až 4000 ľudí, pričom väčšinu z nich tvorili ženy, deti a starší ľudia.