Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko posilňuje obranné pozície pre obavy z ukrajinských útokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K posilneniu obranných pozícií došlo podľa Londýna najmä medzi mestami Vasylivka a Orichiv na juhu Ukrajiny.

Londýn 8. januára (TASR) - Britské ministerstvo obrany vo svojej nedeľnej správe o vývoji vojny na Ukrajine píše, že posilnenie ruských obranných pozícií v Záporožskej oblasti z posledných týždňov naznačuje, že Rusi sa obávajú ukrajinskej ofenzívy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

K posilneniu obranných pozícií došlo podľa Londýna najmä medzi mestami Vasylivka a Orichiv na juhu Ukrajiny.

"Spôsob, akým Rusko pracovalo na zlepšení svojej obrany, naznačuje, že velitelia sa s veľkou pravdepodobnosťou zaoberajú možnosťou veľkej ukrajinskej ofenzívy – buď v severnej časti Luhanskej oblasti alebo v Záporožskej oblasti," uviedol britský rezort obrany v pravidelnej správe zverejnenej na sociálnej sieti Twitter.

Značný úspech ukrajinských síl v Záporožskej oblasti by mohol podľa odhadov expertov ohroziť funkčnosť cestného mosta spájajúceho ruskú Rostovskú oblasť a Krymský polostrov. "Úspech Ukrajiny v Luhanskej oblasti by ešte viac podkopal cieľ vojny, ktorým je podľa Ruska ‘oslobodenie’ Donbasu," uviedlo britské ministerstvo.

Dodalo, že rozhodnutie, ktorej z týchto hrozieb má Rusko čeliť ako prvej, je zrejme momentálne jednou z hlavných dilem osôb, ktoré plánujú ruské operatívne akcie.