Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko potvrdilo predĺženie dohody o vývoze ukrajinských obilnín

Na archívnej snímke z 29. júla 2022 nákladná loď Navi-Star naložená obilím čaká na vyplávanie z ukrajinského prístavu Odesa. Foto: TASR/AP

Erdogan na Twitteri dodal, že export viac než 11 milión ton obilnín za posledné štyri mesiace preukázal dôležitosť tejto dohody pre svetovú potravinovú bezpečnosť.

Moskva 17. novembra (TASR) – Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok potvrdilo predĺženie dohody o vývoze ukrajinského obilia po mori. Dohoda zostáva v platnosti bez zmien ďalších 120 dní od tohto piatka. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

Ministerstvo vo vyhlásení dodalo, že Moskva očakáva vyriešenie svojich záujmov, pokiaľ ide o zmiernenie sankcií na vývoz ruských obilnín a hnojív v rámci tejto dohody. Rusko ju vníma ako balík dohovorov týkajúci sa jednak ukrajinských a jednak ruských produktov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa medzitým poďakoval OSN, Moskve a Kyjevu za predĺženie dohody, ktorá v lete umožnila Ukrajine obnoviť vývoz obilnín, potravín a hnojív cez Čierne more, zablokovaný od februára v dôsledku invázie Ruska.

Erdogan na Twitteri dodal, že export viac než 11 milión ton obilnín za posledné štyri mesiace preukázal dôležitosť tejto dohody pre svetovú potravinovú bezpečnosť.

O predĺžení dohody predtým informovali OSN i ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. Dohoda sprostredkovaná svetovou organizáciou a Tureckom bola uzavretá v júli pôvodne na štyri mesiace a mala vypršať túto sobotu (19. novembra).