Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rusko považuje vstup Fínska do NATO za útok na svoju bezpečnosť

Nad budovou ministerstva zahraničných vecí vo fínskych Helsinkách v utorok 4. apríla 2023 vlajú vlajky NATO, stred a fínske vlajky. Foto: TASR/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že vstupom Fínska do NATO vzniká riziko výrazného rozšírenia konfliktu, napísal britský denník The Guardian.

Moskva 4. apríla (TASR) - Kremeľ v utorok označil členstvo Fínska v Severoatlantickej aliancii za útok na bezpečnosť Ruska a vzhľadom na rozšírenie NATO sa chystá prijať protiopatrenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Rozšírenie NATO je útokom na našu bezpečnosť a ruské národné záujmy," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Kremeľ sa domnieva, že ide o najnovšie vyostrenie situácie. A to nás núti prijať protiopatrenia... z taktického i strategického hľadiska," dodal.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že vstupom Fínska do NATO vzniká riziko výrazného rozšírenia konfliktu, napísal britský denník The Guardian.

Fínsko sa oficiálne stane členom NATO v utorok, v deň 74. výročia svojho založenia.

Helsinki požiadali o vstup do Severoatlantickej vlani spolu so Švédskom pre obavy spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu. Obe škandinávske krajiny týmto krokom prehodnotili dlhoročnú politiku vojenskej neutrality.

O vstupe Švédska do Aliancie ešte stále nerozhodli Turecko ani Maďarsko, a to napriek tomu, že slovne vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.