Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Povolaní ruskí záložníci začali v Kaliningradskej oblasti výcvik

Ruský dôstojník meria telesnú teplotu brancov počas registrácie vo vojenskom náborovom centre v ruskom Volgograde v sobotu 24. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Občania povolaní zo zálohy si navyše obnovujú zručnosti v oblasti obsluhy a údržby zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky, priblížil rezort obrany v Moskve.

Moskva 28. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že záložníci povolaní v rámci čiastočnej mobilizácie v Kaliningradskej oblasti začali bojový výcvik na základni ruskej Baltskej flotily. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ministerstvo na svojom účte na platforme Telegram uviedlo, že všetci mobilizovaní záložníci dokážu strieľať z malých zbraní. "Občania povolaní zo zálohy si navyše obnovujú zručnosti v oblasti obsluhy a údržby zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky," priblížil rezort obrany v Moskve.

Ministerstvo dodalo, že sa uskutočnili aj kurzy na zvýšenie palebných schopností vojakov a prípravu vojenského personálu na "sebavedomé akcie na bojisku".

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň nariadil prvú mobilizáciu od druhej svetovej vojny. Ako píše Reuters, znamená to, že do bojov na Ukrajine sa možno zapoja stovky tisíc ďalších ľudí.

Rusko má vo svojej exkláve Kaliningrad, ktorá sa nachádza medzi Poľskom a Litvou, rozsiahlu vojenskú prítomnosť vrátane baltskej flotily, desiatok tisíc vojakov a tiež striel schopných niesť jadrové hlavice.