Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko požiadalo o mimoriadne zasadnutie OSN o Iráne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pompeo naznačil, že USA by mohli využiť sankčný mechanizmus jadrovej dohody, keďže Teherán porušuje jej ustanovenia.

Moskva 21. augusta (TASR) – Rusko požiadalo v piatok o mimoriadne virtuálne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN v reakcii na americké snahy o obnovenie medzinárodných sankcií voči Iránu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spojené štáty vo štvrtok oficiálne spustili proces aktivovania mechanizmu, ktorý umožňuje prípadné znovuzavedenie sankcií OSN voči Teheránu.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odovzdal v newyorskom sídle OSN list predsedovi BR, v ktorom ho upovedomil, že Teherán závažným spôsobom porušuje ustanovenia dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Pompeo v tejto súvislosti obvinil európskych spojencov USA, že v otázke Iránu stoja na strane ajatoláhov, uvádza agentúra AFP.

Británia, Francúzsko a Nemecko totiž trvajú na tom, že USA nemajú právo spustiť sankčný mechanizmus voči Iránu, keďže USA od jadrovej dohody jednostranne odstúpili už v roku 2018. Trojica európskych mocností sa stále usiluje dohodu s Iránom zachrániť.

Dohoda JCPOA z roku 2015 je výsledkom dohovoru medzi Iránom a Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA. Na jej základe boli stiahnuté medzinárodné sankčné opatrenia voči Teheránu výmenou za záväzok, že sa Irán nebude usilovať o vývoj jadrových zbraní.

Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň zamietla americký návrh rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga OSN voči Iránu. Pompeo následne naznačil, že USA by mohli využiť sankčný mechanizmus jadrovej dohody, keďže Teherán porušuje jej ustanovenia.