Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko žiada políciu ČR o ochranu pre údajného sprisahanca z ambasády

Ilustračné foto. Foto: denik.cz

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček odovzdal žiadosť ruskej ambasády polícii 12. mája.

Praha 14. mája (TASR) - Česká vláda potvrdila, že ruské veľvyslanectvo v Prahe požiadalo českú políciu o ochranu pre jedného z jeho zamestnancov - ruského diplomata obvineného českými médiami, že priniesol do Prahy jedovatý ricín v súvislosti s údajným plánom otráviť troch vysoko postavených mestských činiteľov. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček odovzdal žiadosť ruskej ambasády polícii 12. mája. V danej žiadosti sa uvádza, že Andrej Končakov, zástupca riaditeľa Ruského strediska pre vedu a kultúru, ktoré patrí pod správu ambasády, dostáva anonymné vyhrážky od 10. mája, keď ho české médiá označili za súčasť údajného plánu Ruskej federácie na vraždu trojice činiteľov mesta Praha.

Podľa správ českých médií Končakov priviezol ricín z Ruska do Prahy v polovici marca za účelom použiť ho na otrávenie pražského starostu Zdeňka Hřiba a dvoch ďalších vysoko postavených predstaviteľov mesta - Ondřeja Kolára a Pavla Novotného.

České médiá ešte skôr informovali, že Moskva plánuje otráviť troch českých politikov ako odplatu za podporu krokov, ktoré iritovali Moskvu - vrátane odstránenia sochy kontroverzného sovietskeho maršala Ivana Koneva z jedného z pražských námestí. Zmienená trojica českých činiteľov a ich rodiny odvtedy majú policajnú ochranu.

Ruské veľvyslanectvo v Prahe vydalo 11. mája vyhlásenie, v ktorom sa hovorí, že Končakov je cieľom bližšie nešpecifikovaných vyhrážok, a ambasáda požaduje preňho ochranu od českej polície.

Moskva je obviňovaná, že vysiela agentov svojej vojenskej rozviedky GRU na likvidáciu oponentov Kremľa žijúcich v zahraničí. Kremeľ však tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že najnovší prípad údajného plánu na otrávenie osôb v Prahe je iba súčasťou "dezinformačnej kampane" zameranej na diskreditáciu Ruska. Moskva v tejto súvislosti pohrozila "vážnymi dôsledkami" pre rusko-české vzťahy.