Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pre ukážku taktiky pri protestoch príde o prácu policajný dôstojník

Na archívnej snímke ruský policajt vo výstroji. Foto: TASR/AP

Ruská polícia sa rýchlo snažila obhájiť taktickú prednášku tým, že chcela zvýrazniť charakter policajnej práce a žiakom 10. a 11. ročníka priblížiť policajný výstroj.

Moskva 20. februára (TASR) - Školská prednáška o taktike pri zasahovaní polície proti demonštrantom stála ruského policajného dôstojníka miesto. Stalo sa tak po zverejnení videa, na ktorom deti hrajú roly výtržníkov a odolávajúcich policajtov počas predstieranej demonštrácie. Napísala o tom v piatok agentúra DPA.

Incident sa stal v meste Nižnevartovsk v centrálnej časti Ruska počas stretnutia o kariérnych možnostiach študentov strednej školy, na ktorom sa preberala aj policajná taktika. V rámci prednášky boli žiaci rozdelení na demonštrantov a policajtov. Demonštranti mali na policajtov zaútočiť loptami, policajti útok odvrátili štítmi. Nasledovalo "zatknutie" protestujúcich.

Polícia sa rýchlo snažila obhájiť prednášku tým, že chcela zvýrazniť charakter policajnej práce a žiakom 10. a 11. ročníka priblížiť policajný výstroj.

Úrady v Chantyjsko-Mansijskom autonómnom okruhu, v ktorom mesto Nižnevartovsk leží, oznámili, že o prácu v dôsledku školskej prezentácie príde vysokopostavený policajný dôstojník.

Otázka správania polície sa v súčasnosti dostáva do popredia najmä v súvislosti s pravidelnými protestmi v celej krajine po nedávnom uväznení opozičného lídra Alexeja Navaľného po jeho návrate z Nemecka, kde sa liečil z otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Tú podľa niektorých nariadila ruská vláda.

Od januára, keď sa protesty začali, v krajine zadržali viac ako 11.000 ľudí. Polícia bola často kritizovaná za hrubé zaobchádzanie s demonštrantmi počas zrážok.

Hrozia i ďalšie protesty. Navaľného čakajú v sobotu dve súdne pojednávania. Jedným z nich je odvolanie proti rozhodnutiu o jeho uväznení po návrate z Nemecka, v druhom je Navaľnyj obžalovaný z údajného ohovárania veterána z druhej svetovej vojny.