Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko pre vojnu na Ukrajine menej útočí v Sýrii, tvrdia aktivisti

Hasiči pracujú po ruskom útoku, ktorý v utorok 27. septembra 2022 ťažko poškodil budovu v Sloviansku na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Pri ruských útokoch v Sýrii tento rok podľa SOHR zahynulo zatiaľ 241 ľudí. Ide o najnižší počet obetí od roku 2015.

Londýn/Bejrút 30. septembra (TASR) - Intenzita ruských útokov v Sýrii sa od začiatku invázie na Ukrajinu výrazne znížila. Uviedlo to v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Pri ruských útokoch v Sýrii tento rok podľa SOHR zahynulo zatiaľ 241 ľudí. Ide o najnižší počet obetí od roku 2015, keď Moskva začala intervenciu v Sýrii na podporu prezidenta Bašára Asada, ktorá zvrátila priebeh tamojšej občianskej vojny v prospech jeho režimu.

Medzi 241 obeťami sú prevažne džihádisti z tzv. Islamského štátu, ale aj 28 civilistov, hlásili informátori SOHR zo Sýrie.

"Angažovanie sa Ruska v Sýrii od (februárového) začiatku vojny na Ukrajine vo všeobecnosti kleslo", čo viedlo k "výraznému poklesu počtu ruských útokov v oblasti sýrskej púšte", uvádza sa vo vyhlásení SOHR.

Ruské útoky v Sýrii si od 30. septembra 2015, keď sa začala vojenská intervencia Moskvy, vyžiadali podľa SOHR vyše 21.000 životov. Medzi obeťami je aj približne 8700 civilistov, z ktorých štvrtinu tvorili deti.

Moskva patrí medzi hlavných politických, ekonomických a vojenských spojencov sýrskeho prezidenta Asada. Pred viac než siedmimi rokmi hrozil Asadovmu režimu kolaps kvôli tlaku povstaleckých a džihádistických skupín, ktoré ovládali rozsiahle oblasti krajiny.

Vďaka pomoci Moskvy však už Damask kontroluje prevažnú väčšinu územia Sýrie, s výnimkou púštnych regiónov na severe. Kým severozápadná provincia Idlib je sčasti v rukách radikálnych islamistov napojených na al-Káidu, časti severnej provincie Aleppo ovládajú povstalecké skupiny podporované Tureckom.