Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Prekazili sme útok Ukrajiny na bojovú loď v tureckých vodách

Na snímke ruský raketový krížnik Moskva. Foto: TASR/AP

TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Moskva 24. mája (TASR) - Rusko v stredu oznámilo, že odrazilo ukrajinský útok bezpilotnými plavidlami na jednu zo svojich vojnových lodí v tureckých vodách. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Dnes o 05.30 h miestneho času (04.30 h SELČ) ukrajinské ozbrojené sily podnikli neúspešný pokus o útok bezpilotnými motorovými člnmi na loď Ivan Churs z Čiernomorskej flotily," oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Dodalo, že úlohou ruskej vojnovej lode bolo strážiť plynovody vo výlučnej ekonomickej oblasti Tureckej republiky.

V oznámení ministerstvo uviedlo, že všetky tri nepriateľské člny boli zničené pri útoku približne 140 kilometrov severovýchodne od Bosporského prielivu.

"Loď Ivan Churs z Čiernomorskej flotily si ďalej plní misiu," doplnilo ministerstvo obrany. Turecko zatiaľ na tvrdenia Ruska nereagovalo.

Ruské bojové lode a lietadlá sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 podieľali už na viacerých incidentoch v Čiernom mori.

V marci 2023 havaroval americký vojenský dron po zrážke s ruskou stíhačkou nad Čiernym morom. Táto konfrontácia vystupňovala napätie medzi Moskvou a Washingtonom a vynútila si aj zriedkavý telefonát vysokopostavených predstaviteľov americkej a ruskej armády.

V apríli 2022 sa potopil krížnik Moskva, pýcha ruskej Čiernomorskej flotily. Ukrajina oznámila, že loď zasiahla strelami Neptún. Podľa tvrdenia Kremľa to však bol následok výbuchu munície na palube.

Ukrajina a Rusko sa vlani v júli dohodli, že Kyjev bude môcť vyvážať obilniny cez tri čiernomorské prístavy, ktoré dovtedy blokovali míny a ruské bojové lode.