Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko pripravuje mobilizáciu ďalších 500 000 brancov, tvrdí Ukrajina

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa domnieva, že branci budú súčasťou série ruských ofenzív na jar a v lete na východe a juhu krajiny, povedal zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibitskyj.

Kyjev 7. januára (TASR) - Rusko sa chystá v priebehu januára nariadiť mobilizáciu ďalších 500.000 brancov, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka.

Informoval o tom v piatok denník The Guardian, podľa ktorého ide o zjavný dôkaz toho, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmysle ukončiť vojnu na Ukrajine.

Moskva vlani v októbri povolala 300.000 brancov.

Ukrajina sa domnieva, že branci budú súčasťou série ruských ofenzív na jar a v lete na východe a juhu krajiny, povedal zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibitskyj.

Rusko popiera, že pripravuje druhú vlnu mobilizácie. Putin v decembri vyhlásil, že je "zbytočné" hovoriť o novom povolávaní brancov a tvrdí, že na Ukrajinu bola vyslaná len polovica tých, ktorí už boli mobilizovaní.

Ruskí predstavitelia vrátane Putina predtým popierali plány na nariadenie mobilizácie, avšak v septembri minulého roka napokon vyhlásili "čiastočnú mobilizáciu".

Putinov cieľ zmocniť sa ukrajinského územia sa nezmenil, ale ruské sily naďalej trpia "vojenskými slabinami" vrátane počtu vojakov, ktorými disponujú, uviedol v piatok Pentagón.

Washington dúfa, že jeho najnovší balík zbraní pre Kyjev pomôže Ukrajine získať späť územia okupované Ruskom.

"Putin sa nevzdal svojich cieľov ovládnuť Ukrajinu a pokračovať v získavaní jej územia," vyhlásila námestníčka amerického ministra obrany pre Rusko a Ukrajinu Laura Cooperová, ktorú cituje tlačová agentúra Reuters.

"Realita ruských slabín - slabín ruských ozbrojených síl - však narazila na tieto ciele," povedala Cooperová a dodala, že ruské jednotky trpia aj nízkou morálkou.