Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Rusko pripravuje zmenu námorných hraníc v Baltskom mori

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa agentúry Reuters Rusko navrhlo úpravu hranice okolo ruských ostrovov vo východnej časti Fínskeho zálivu a v Kaliningradskej oblasti.

Moskva 22. mája (TASR) - Ruské ministerstvo obrany navrhuje revíziu hraníc ruských teritoriálnych vôd v Baltskom mori, informovala v stredu agentúra Interfax s odvolaním sa na návrh zákona, ktorý na vládnom webe zverejnila ruská vláda.

Podľa agentúry Reuters Rusko navrhlo úpravu hranice okolo ruských ostrovov vo východnej časti Fínskeho zálivu a v Kaliningradskej oblasti.

Fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová v reakcii na snahy Ruska zmeniť námorné hranice v Baltskom mori zdôraznila, že Moskva musí dodržiavať dohovor o morskom práve. Litva nateraz kroky Ruska nekomentovala.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) v stredu s odvolaním sa na návrh uznesenia ruskej vlády informovala, že podľa dokumentu, ktorý pripravilo ministerstvo obrany, má Rusko v úmysle vyhlásiť časť vodnej plochy na východe Fínskeho zálivu, ako aj pri mestách Baltijsk a Zelenogradsk v Kaliningradskej oblasti, za svoje vnútorné morské vody.

Na tento účel sa budú merať geografické súradnice bodov, ktoré určujú polohu základných línií a od nich sa bude merať šírka teritoriálneho mora Ruskej federácie, ako aj priľahlá zóna pri pobreží a ostrovoch.

Na hraniciach s Fínskom má ruská vláda v úmysle upraviť súradnice v oblasti niekoľkých ostrovov a v blízkosti mysu rieky Narva. Na hranici s Litvou sa mala preskúmať oblasť Kurskej kosy, oblasti Mysu Taran, mysu južne od Mysu Taran, ako aj Baltskej kosy.

Autori návrhu tvrdia, že súčasné geografické súradnice stanovené Radou ministrov ZSSR v roku 1985 "nezodpovedajú úplne súčasnej geografickej situácii". Argumentujú tiež, že vtedy sa pracovalo s námornými mapami v malej mierke, čo neumožňuje určiť vonkajšiu hranicu vnútorných morských vôd Ruskej federácie.

RFE/RL dodala, že dokument s návrhom na revíziu hraníc bol predložený na verejnú diskusiu takmer súčasne so začiatkom cvičení o použití taktických jadrových zbraní.

Do manévrov, ktoré sa od utorka konajú v Južnom vojenskom okruhu, sú nasadené aj komplexy Iskander a lietadlá vyzbrojené raketami Kinžal. Účelom cvičenia je pripraviť personál na použitie nestrategických jadrových zbraní, ako aj reagovať na "provokatívne vyhlásenia a hrozby jednotlivých západných predstaviteľov", uviedla tlačová služba ruského ministerstva obrany.