Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko priznalo, že medzi jeho vojakmi na Ukrajine sú mŕtvi a ranení

Na archívnej snímke hovorca ruskej armády generálmajor Igor Konašenkov, v Moskve 17. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Bolo to prvýkrát od začiatku invázie Ruska na Ukrajine, čo Moskva prehovorila o strate svojich mužov.

Moskva 27. februára (TASR) - Ruská armáda v nedeľu, na štvrtý deň jej invázie na Ukrajine, priznala, že medzi jej vojakmi sú aj "zabití a ranení". Armáda však nespresnila, koľko Rusov pri útokoch zahynulo. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Ruskí vojaci prejavujú odvahu a hrdinstvo, keď plnia bojové úlohy v špeciálnej vojenskej operácii. Žiaľ, medzi našimi spolubojovníkmi sú aj zabití a ranení," vyhlásil v ruskej štátnej televízii hovorca armády Igor Konašenkov.

Bolo to prvýkrát od začiatku invázie Ruska na Ukrajine, čo Moskva prehovorila o strate svojich mužov. Inváziu spustil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nadránom.
Po bojoch v ukrajinskom Charkove v nedeľu 27. februára 2022 horí obrnený transportér a poškodené ľahké úžitkové vozidlá.
Foto: TASR/AP

Konašenkov v televízii tiež povedal, že ruská armáda vráti ukrajinských vojnových zajatcov, "ktorí sa vzdajú", ich rodinám.

Boje na Ukrajine si vyžiadali desiatky životov civilistov, donútili státisíce ľudí ujsť zo svojich domovov a zmenili Rusko na vydedenca sveta.

Ukrajina oznámila, že súhlasila s vyslaním delegácie na stretnutie s ruskými predstaviteľmi, ktoré sa má konať na ukrajinsko-bieloruskej hranici neďaleko rieky Pripiať, a to "bez predbežných podmienok".

AFP pripomenula, že Bielorusko umožnilo ruským vojakom prekročenie svojej hranice na Ukrajinu, kde začali inváziu.