Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Prokuratúra poslala domov tisícky ilegálne mobilizovaných

Ruskí náboroví pracovníci pochodujú pred vojenským výcvikom v Moskve 1. októbra 2022. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu v Rusku 21. septembra. Foto: TASR - AP

Mobilizácia sa v Rusku podľa neho dlho neuskutočnila a teraz "odhalila veľa významných problémov".

Moskva/Washington 31. januára (TASR) - Rusko muselo poslať domov viac ako 9000 ľudí, ktorí boli "ilegálne mobilizovaní". V utorok to povedal ruský generálny prokurátor Igor Krasnov počas rozhovoru s prezidentom Vladimirom Putinom. TASR informuje podľa webovej stránky televízie CNN.

"Vďaka dohľadu (Generálnej prokuratúry) sa domov vrátilo viac ako 9000 nelegálne mobilizovaných občanov, vrátane tých, ktorí nemali byť v žiadnom prípade mobilizovaní vzhľadom na svoj zdravotný stav," informoval Krasnov počas stretnutia s Putinom v Kremli.

Mobilizácia sa v Rusku podľa neho dlho neuskutočnila a teraz "odhalila veľa významných problémov". Väčšina z nich pri dodávkach uniforiem a vojenského výstroja "bola vyriešená", tvrdí Krasnov.

"Teraz kontrolujeme dodávky zimných uniforiem pre mobilizovaný vojenský personál, ako aj vytváranie vhodných skladov a ich bezpečnosť," povedal ruský generálny prokurátor.

Niektorí povolaní záložníci boli nespôsobilí na vojenskú službu pre vek, zdravotný stav či iné dôvody. Ruskí občania museli po vyhlásení mobilizácia často pomáhať pomocou zbierok, aby odvedencom zabezpečili primerané vybavenie. Mnohí z vojakov si sťažovali, že im často chýba aj základné vojenské vybavenie.

Prezident Putin oznámil "čiastočnú mobilizáciu" koncom septembra 2022 po sérii veľkých neúspechov na bojiskách na Ukrajine. Vyvolalo to nespokojnosť a exodus mnohých bojaschopných mužov z krajiny.