Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruská prokuratúra sa ospravedlila Golunovovi za nezákonné stíhanie

Prominentný ruský investigatívny novinár Ivan Golunov. Foto: TASR/AP

Počas približne 30 minút, čo ho držali v aute pred jeho domom, mu urobili v byte domovú prehliadku, pri ktorej našli drogy.

Moskva 5. februára (TASR) - Prokuratúra pre Moskvu-západ sa ospravedlnila novinárovi Ivanovi Golunovovi za nezákonné trestné stíhanie na základe podozrenia z pokusu o obchodovanie s drogami. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax s tým, že ospravedlnenie v písomnej podobe od štátu žiadal samotný Golunov.

Ivan Golunov je investigatívny novinár pracujúci pre spravodajský portál Meduza, ktorý odhaľuje korupciu v Rusku. Polícia ho zatkla 7. júna 2019.

Počas približne 30 minút, čo ho držali v aute pred jeho domom, mu urobili v byte domovú prehliadku, pri ktorej našli drogy. Golunov sa bránil, že o drogách nič nevie a že on sám ich neužíva. Vyslovil podozrenie, že drogy mu podhodili zasahujúci policajti.

Golunova následne obvinili z pokusu o predaj drog a hrozil mu trest 20 rokov väzenia.

Po bezprecedentných protestoch verejnosti, v ktorých sa angažovali aj novinárovi kolegovia a ďalší verejne známi ľudia, Golunova z väzby po niekoľkých dňoch prepustili a obvinenia voči nemu stiahli.

Ruský prezident Vladimir Putin následne v súvislosti s Golunovovou kauzou odvolal dvoch vysoko postavených funkcionárov polície. Koncom januára ruská polícia zadržala piatich policajtov, ktorí sú v súvislosti s prípadom podozriví zo zneužitia právomocí. Podľa vyšetrovateľov ide o piatich bývalých príslušníkov jednotky na odhaľovanie drogovej trestnej činnosti pre oddelenie Moskva-západ.