Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko prvýkrát potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu

Ukrajinskí vojaci sedia na obrnených transportéroch jazdiacich po ceste v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

V dôsledku zásahov ruských ozbrojených síl bolo na Ukrajine vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry, spresnil Konašenkov.

Moskva 24. februára (TASR) - Rusko prvýkrát potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu, pričom z územia anektovaného Krymu. Informovala o tom agentúra AP.

Rusko predtým uvádzalo len to, že rozpútalo letecké a raketové útoky na ukrajinské letecké základne, batérie protivzdušnej obrany a ďalšie vojenské objekty. Zničených bolo podľa neho 83 ukrajinských vojenských zariadení.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok večer - prvýkrát od začiatku vojenskej operácie - potvrdil, že ruské pozemné jednotky vtrhli na Ukrajinu, pričom uviedol, že postupovali smerom k mestu Cherson ležiacemu severozápadne od Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Cherson leží pri nádrži poskytujúcej väčšinu dodávok sladkej vody pre Krym, kým ho Ukrajina v roku 2017 - v reakcii na anexiu ukrajinského Krymského polostrova - neodrezala priehradou.

Konašenkov povedal, že krok ruských jednotiek umožnil obnoviť dodávky vody na Krym.

Vyhlásil tiež, že "všetky úlohy pridelené skupinám vojsk ozbrojených síl Ruskej federácie na daný deň boli úspešne splnené".

V dôsledku zásahov ruských ozbrojených síl bolo na Ukrajine vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry, spresnil Konašenkov.

Od začiatku vojenskej operácie boli zostrelené dva ukrajinské Su-27, dva Su-24, jeden vrtuľník a štyri útočné bezpilotné lietadlá Bayraktar, dodal Konašenkov.

Informoval tiež, že jednotky milícií samozvaných proruských republík v Donbase postúpili o 6-8 kilometrov vďaka palebnej podpore ruského delostrelectva a letectva.