Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko: Putin privítal nového turkménskeho prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre 40-ročného Berdymuchamedova, ktorý je prezidentom iba od marca, to bola prvá zahraničná cesta.

Moskva 11. júna (TASR) - Nový turkménsky prezident Serdar Berdymuchamedov počas piatkového stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Kremli vyzval na silnejšie vzťahy medzi Ašchabadom a Moskvou, ktorú označil za "strategického" partnera. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Stretnutie sa uskutočnilo v čase, keď Putin hľadá nové trhy a dúfa, že sa mu podarí posilniť väzby s africkými a ázijskými krajinami, keďže Západ uvalil na Rusko bezprecedentné sankcie v súvislosti s jeho vojenskou intervenciou na Ukrajine.

Pre 40-ročného Berdymuchamedova, ktorý je prezidentom iba od marca, to bola prvá zahraničná cesta. Berdymuchamedov prevzal moc nad touto stredoázijskou krajinou bohatou na energetické zdroje od svojho otca Gurbangulyho Berdymuchamedova, ktorý po vyše 15 rokoch odstúpil z funkcie hlavy štátu.

"Naše bilaterálne vzťahy sú na vzostupe. Naše krajiny majú dostatočný potenciál na posilnenie vzájomného obchodu a investícií," vyhlásil Berdymuchamedov po rokovaniach s Putinom, pričom zdôraznil najmä ich "vyváženosť a otvorenosť".

Berdymuchamedov vyjadril presvedčenie, že "toto stretnutie bude významným impulzom pre strategické partnerstvo" medzi Ruskom a Turkménskom. Putin, ktorý svojho hosťa privítal objatím, ocenil piatkové rozhovory ako "podstatné". Podľa neho sa uskutočnili v "pracovnej a priateľskej atmosfére".

Putin udelil Berdymuchamedovi Rad priateľstva, jedno z najvyšších ruských štátnych vyznamenaní. Lídri podpísali vyhlásenie o posilnení vzťahov medzi Turkménskom a Ruskom v čase rastúcej izolácie Moskvy po jej vojenskom vpáde na Ukrajinu.