Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko recipročne uvalilo sankcie na 25 britských predstaviteľov

Ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Britské sankcie sa týkajú 49 organizácií a 25 ruských občanov pre ich údajný podiel na smrti právnika Sergeja Magnitského.

Moskva 21. novembra (TASR) - Rusko uvalilo v sobotu sankcie na 25 britských predstaviteľov v reakcii na britské sankcie uvalené v júli na 25 ruských občanov pre podozrenie z porušovania ľudských práv. Informovala o tom agentúra AFP.

"V reakcii na nepriateľské kroky britských orgnánov a na základe princípu reciprocity ruská strana rozhodla o uvalení sankcií na 25 predstaviteľov Veľkej Británie, ktorým je teraz zakázaný vstup na ruské územie," uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Britské sankcie sa týkajú 49 organizácií a 25 ruských občanov pre ich údajný podiel na smrti právnika Sergeja Magnitského. Na tomto sankčnom zozname je aj Alexander Bastrykin, šéfa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) i ďalší predstavitelia ruských orgánov činných v trestnom konaní.

Magnitského zatkli v roku 2008 po tom, ako začal tvrdiť, že ruskí činitelia boli zapletení do rozsiahlych daňových podvodov v hodnote 230 miliónov dolárov. Magnitskij zomrel ako 37-ročný v moskovskom väzení v roku 2009, pričom sa predtým sťažoval na zlé zaobchádzanie.