Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Rusko recipročne vyhostilo moldavského diplomata

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ruská diplomacia informovala, že si predvolala moldavského veľvyslanca v Moskve a oznámila mu vyhostenie jedného z diplomatov.

Moskva 25. apríla (TASR) - Rusko vyhostilo moldavského diplomata. Oznámilo to v utorok tamojšie ministerstvo zahraničných vecí s tým, že išlo o odvetu za minulotýždňové vyhostenie ruského diplomata z Moldavska. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters.

Ruská diplomacia informovala, že si predvolala moldavského veľvyslanca v Moskve a oznámila mu vyhostenie jedného z diplomatov. Tlmočila mu tiež protest proti "nepriateľským krokom voči Rusku" a "pravidelným protiruským vyjadreniam" Kišiňova.

Moldavský minister zahraničných vecí Nicu Popescu označil tento krok za "nepriateľský".

Moldavsko minulý týždeň vyhostilo ruského diplomata. Súviselo to s konaním zamestnancov ruského veľvyslanectva voči moldavskej pohraničnej stráži, ktorá na letisku v Kišiňove zamietla vstup regionálnemu ruskému politikovi.

Najvyšší predstaviteľ Tatárskej republiky Rustam Minnichanov chcel v Moldavsku podporiť proruského kandidáta v tamojších regionálnych voľbách.

Moldavsko leží medzi Rumunskom a Ukrajinou a žije v ňom početná ruská menšina. V posledných rokoch má 2,6-miliónová krajina prozápadnú orientáciu, čo Rusko kritizuje.

Kišiňov vlani spolu s Ukrajinou požiadal o členstvo v EÚ a už viackrát obvinil Moskvu z plánovania násilného zvrhnutia vlády prostredníctvom sabotérov vydávajúcich sa za protivládnych demonštrantov. Kremeľ popiera, že sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike. Naopak obviňuje Ukrajinu a ďalšie krajiny z podnecovania nestability v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko.