Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Reportáž ruskej televízie Mash vznikla na pokyn, tvrdí bývalý redaktor

Video, ktoré na YouTube 19. januára 2021 uverejnil Fond na boj s korupciou, zachytáva Putinov údajný majetok. Foto: TASR/AP

TV Mash zverejnila 29. januára ako prvé z médií reportáž nakrútenú na území rezidencie, ktorú nadácia Fond na boj s korupciou vo svojom filme označila za luxusnú a patriacu Putinovi.

Moskva 2. februára (TASR) - Zástupca šéfredaktora internetovej televízie Mash Sergej Titov odchádza z redakcie. Robí tak v reakcii na nedávne reportáže venované rezidencii pripisovanej prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktoré TV Mash odvysielala.

Vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram Titov napísal, že má pochopenie pre ľudí, ktorí teraz televízny kanál Mash kritizujú, podotkol však, že "my sme naozaj robili všetko, čo sa dalo (keď sa dalo)".

TV Mash zverejnila 29. januára ako prvé z médií reportáž nakrútenú na území rezidencie, ktorú nadácia Fond na boj s korupciou (FBK) vo svojom filme označila za luxusnú a patriacu Putinovi. Reportáž televízie Mash nakrúcal šéfredaktor Maxim Iksanov, ktorý uviedol, že dostať sa k objektu mu pomohol zástupca stavebného dozoru.

Video, ktoré na YouTube 19. januára 2021 uverejnil Fond na boj s korupciou, zachytáva Putinov údajný majetok.
Foto: TASR/AP


Iksanov zistil, že stavba je zvonku hotová, ale interiéry vôbec nie sú luxusné, ako tvrdil FBK - na záberoch bolo vidno len hrubú stavbu, "samý betón". Iksanov na záver reportáže vyzval majiteľa rezidencie, aby sa prihlásil.

O deň neskôr TV Mash odvysielala rozhovor Iksanova s miliardárom Arkadijom Rotenbergom, v ktorom uviedol, že rezidencia patrí jemu.

Rotenberg má blízko k Putinovi a je jeho bývalým partnerom v džude. Je pokladaný za jedného z najbohatších ľudí v Rusku. Takisto sa nachádza na zozname Rusov, na ktorých Západ po vojne na východe Ukrajiny uvalil sankcie.

Vo svojom vyhlásení Titov zdôraznil, že si váži vedenie holdingu, kam TV Mash patrí, aj šéfredaktora Maxima Iksanova, vyhlásil však, že "o tomto (o reportážach) nerozhodovali oni". Dodal, že "tam hore" - to je ako v Sovietskom zväze.

Pripomenul, že TV Mash podporovala stíhaného novinára Ivana Golunova i protesty v Bielorusku. "Pohybovali sme sa v šedej zóne a zúfalo bojovali za možnosť nepísať sr...y," napísal Titov, ktorý však následne dodal, že "HORE rozhodli inak" a "tie videá ste videli vy sami". "Prácu talentovaných ľudí. Všetky naše pocity. Všetko toto jednoducho preškrtli rozhodnutia ľudí v oblekoch, ktorí majú novinárov na háku".