Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko: Riabkov vylúčil prehodnotenie postoja Moskvy k jadrovej dohode

Na archívnej snímke pohľad na Červené námestie, v Moskve v Rusku. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin ešte minulý týždeň oznámil, že Rusko pozastavuje svoju účasť tejto kľúčovej jadrovej dohode.

Moskva 1. marca (TASR) - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v stredu vyhlásil, že Moskva neprehodnotí pozastavenie účasti na Novej dohode START obmedzujúcej počet jadrových zbraní, uzatvorenej so Spojenými štátmi, pokým Washington nezmení svoju politiku voči Ukrajine. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News.

Ruský prezident Vladimir Putin ešte minulý týždeň oznámil, že Rusko pozastavuje svoju účasť tejto kľúčovej jadrovej dohode. USA zároveň obvinil z pokusu spôsobiť "strategickú porážku" Ruska na Ukrajine.

Riabkov teraz podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax povedal, že obe krajiny pokračujú v diskusii o záležitostiach okolo dohody cez "uzatvorené kanály". Dodal, že Moskva je pripravená "komunikovať a vymieňať si informácie s USA o dohode, ale pravidelný dialóg o nej nie je potrebný".

Ide o poslednú platnú dohodu o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí už predtým uviedlo, že Moskva bude aj napriek pozastaveniu naďalej dodržiavať obmedzenia stanovené v tejto dohode týkajúce sa nosičov jadrových zbraní, teda rakiet a strategických bombardérov. Moskva naďalej plánuje informovať Spojené štáty aj o plánovaných testoch medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM) či nasadení jadrových zbraní. Rusko taktiež zdôraznilo, že od dohody neodstúpilo.