Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko robí nábor do vojny aj medzi väzňami, tvrdia britské zdroje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z informácii britského ministerstva obrany vyplýva, že netradičný nábor v ruských väzniciach sa má robiť pre tzv. vagnerovcov.

Londýn 12. júla (TASR) - Nedostatok personálu v ruských ozbrojených silách môže nútiť ruské ministerstvo obrany robiť nábor aj vo väzniciach. TASR o tom informuje na základe informácií televízie Sky News.

Britské ministerstvo obrany v utorok zverejnilo najnovšie spravodajské informácie o kríze na Ukrajine. Z neho vyplýva, že netradičný nábor v ruských väzniciach sa má robiť pre tzv. vagnerovcov. "Ak je to pravda, tento krok pravdepodobne naznačuje ťažkosti s nahradením značného počtu ruských obetí," cituje Sky News britské ministerstvo obrany.

Vagnerova skupina sa v minulosti angažovala v konfliktoch na Kryme, v Sýrii či v Afrike a býva obviňovaná z páchania násilností. Časť jej žoldnierov bojuje v prospech Moskvy aj na Ukrajine.

Britské ministerstvo vo svojej správe uvádza, že ruskí vojaci pokračujú v "malých postupných územných ziskoch" v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a tvrdia, že sa zmocnili mestečka Hryhorivka.

Ruské sily pokračujú v útoku pozdĺž hlavnej zásobovacej trasy smerom k mestám Sloviansk a Kramatorsk a pravdepodobne sa preskupujú pred ďalšími ofenzívami v blízkej budúcnosti.