Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko sa chystá poslať do Afganistanu potraviny a lieky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Väčšina humanitárnej pomoci Afganistanu bola pozastavená po tom, ako moc v krajine v auguste znova prevzal fundamentalistický Taliban.

New York 18. novembra (TASR) - Rusko sa chystá poslať do Afganistanu potraviny, lieky a nevyhnutný tovar, uviedol na stredajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia.

Ruský veľvyslanec zdôraznil, že aktuálnou prvoradou úlohou je poskytnúť Afganistanu urgentnú humanitárnu pomoc. "Vítame rýchle opatrenia, ktoré v tomto smere prijala OSN, ako aj dobre fungujúcu interakciu s miestnymi úradmi," poznamenal podľa agentúry TASS Nebenzia.

"Sme tiež pripravení prispieť k tomuto spoločnému úsiliu. V blízkej budúcnosti pošleme do Afganistanu potraviny, lieky a nevyhnutný tovar," povedal ruský diplomat a vyjadril nádej, že kľúčoví donori preukážu štedrosť aj v takejto kritickej situácii.

Väčšina humanitárnej pomoci Afganistanu bola pozastavená po tom, ako moc v krajine v auguste znova prevzal fundamentalistický Taliban. Zmrazených bolo aj približne deväť miliárd dolárov z rezerv afganskej centrálnej banky, z ktorých väčšina je uložená v USA.

Vláda afganského hnutia Taliban zverejnila v stredu otvorený list americkému Kongresu, v ktorom vyzvala Spojené štáty, aby uvoľnili financie afganskej centrálnej banky a prispeli tak k riešeniu humanitárnej a ekonomickej krízy v krajine.