Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko sa nebude ponáhľať s uznaním vlády Talibanu v Afganistane

Bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v Kábule 19. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Budeme sa zameriavať na praktické kroky novej afganskej vlády a tomu zodpovedajúce rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN, vyhlásil Syromolotov.

Moskva 23. augusta (TASR) - Rusko sa "nebude ponáhľať" s uznaním vlády Talibanu v Afganistane. V pondelok to vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Oleg Syromolotov, informuje agentúra RIA Novosti.

"Nebudeme sa ponáhľať s vyradením hnutia talibov z ruského zoznamu teroristických organizácií a ani s uznaním novej afganskej vlády. Budeme sa zameriavať na praktické kroky novej afganskej vlády a tomu zodpovedajúce rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN," vyhlásil Syromolotov. Zároveň pripomenul, že Taliban prisľúbil ukončenie bojov v Afganistane či dodržiavanie práv žien v rámci islamského práva.

"Za dôležité pokladáme aj ubezpečenie hnutia talibov o tom, že neumožní využívanie územia Afganistanu proti tretím krajinám," uviedol Syromolotov.

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, ktorú dve desaťročia vojensky podporovali Spojené štáty a Severoatlantická aliancia.

Z Kábulu sa naďalej snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.