Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko sa nedostalo do platobnej neschopnosti, tvrdí Peskov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tvrdenia o takzvanom defaulte sú absolútne nesprávne, dodal hovorca Kremľa s tým, že Moskva svoj dlh vyrovnala už v máji.

Moskva 27. júna (TASR) - Nie je dôvod na to, aby bolo Rusko označené za krajinu v platobnej neschopnosti, pretože Moskva peniaze má a je tiež ochotná platiť podľa dohodnutých pravidiel, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

"Neexistujú dôvody na to, aby sme túto situáciu označili za platobnú neschopnosť," povedal Peskov novinárom.

"Tieto tvrdenia o takzvanom defaulte sú absolútne nesprávne," dodal hovorca Kremľa s tým, že Moskva svoj dlh vyrovnala už v máji.


Agentúra Bloomberg v pondelok informovala o tom, že Rusko nesplatilo svoj štátny dlh v cudzej mene prvýkrát za viac ako storočie. Rusko malo uhradiť splátky dlhopisov v hodnote 100 miliónov dolárov a podľa vyhlásení ruských predstaviteľov je ochotné zaplatiť, avšak západné sankcie Moskve znemožnili, aby sa peniaze dostali k veriteľom.

Ruská federácia naposledy nesplatila dlh v cudzej mene v roku 1918, keď vodca boľševickej revolúcie Vladimir Iľjič Lenin odmietol uznať záväzky režimu zvrhnutého cára. V roku 1998 uprostred finančnej krízy Moskva nesplatila dlh denominovaný v rubľoch, pripomenula AFP.