Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko sa tento rok nezapojí do Hodiny Zeme

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tento rok sme sa rozhodli upustiť od tejto udalosti... Spravili sme tak, lebo sú zahraničným agentom, povedal hovorca Kremľa Peskov.

Moskva 24. marca (TASR) - Rusko v piatok oznámilo, že sa tento rok nezapojí do celosvetovej Hodiny Zeme, ktorú organizuje Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Moskva nedávno WWF označila za zahraničného agenta, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

V rámci Hodiny Zeme majú ľudia na celom svete na hodinu vypnúť svetlá a poukázať tak na environmentálne problémy našej planéty. Uskutoční sa túto sobotu a Rusko sa na nej uplynulých 14 rokov zúčastňovalo.

"Tento rok sme sa rozhodli upustiť od tejto udalosti... Spravili sme tak, lebo sú zahraničným agentom," povedal Peskov.

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo ruskú pobočku WWF na zoznam zahraničných agentov začiatkom marca. Išlo o širší zásah proti väčšine zahraničných skupín pôsobiacich v Rusku po ruskej invázii na Ukrajinu.

WWF pôsobí v Rusku od roku 1994. Pred oznamom Kremľa o neúčasti na Hodine Zeme WWF uviedol na svojej webovej stránke, že táto udalosť sa v Rusku uskutoční tento rok online vzhľadom na nový status organizácie.

WWF uviedol, že sa proti rozhodnutiu Ruska označiť ho za zahraničného agenta odvolá. Zároveň vyzval svojich podporovateľov, aby z bezpečnostných dôvodov nepoužívali ich symbol.

Nálepka "zahraničný agent" vyvoláva v Rusku pejoratívne konotácie a pre organizáciu zaradenú na tento zoznam znamená aj zvýšený dohľad zo strany štátu.