Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rusko sa útokmi na ukrajinské elektrárne snaží podkopať morálku ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rusko začalo útočiť na ukrajinskú energetickú infraštruktúru 10. októbra, pričom spôsobilo rozsiahle škody na elektrárňach a rozvodnej sieti.

Moskva 11. novembra (TASR) - Ruské útoky na energetické zariadenia na Ukrajine majú podľa najnovšej správy britského ministerstva obrany neprimerane veľký vplyv na civilné obyvateľstvo. Rusi totiž pri svojich útokoch nerozlišujú civilné a vojenské ciele a zasahujú aj zdravotnícke objekty či vykurovacie zariadenia.

Rusko sa takýmito útokmi snaží zámerne podkopať morálku civilistov, uvádza britský rezort vo svojej piatkovej správe, z ktorej cituje denník The Guardian a stanica Sky News.

"To, že Rusko (pri svojich útokoch) uprednostňuje kritickú (ukrajinskú) infraštruktúru pred vojenskými cieľmi je silným náznakom toho, že ruským zámerom je podlomenie morálky civilného obyvateľstva," uvádza sa v každodennej zvodke britského ministerstva založenej na zisteniach tajných služieb.

Rusko začalo útočiť na ukrajinskú energetickú infraštruktúru 10. októbra, pričom spôsobilo rozsiahle škody na elektrárňach a rozvodnej sieti. Dosiaľ posledný takýto zaznamenaný útok sa odohral 31. októbra, keď Rusko po prvý raz zaútočilo aj na jednu z ukrajinských vodných elektrární, uvádza rezort obrany v Londýne.

Takéto ruské útoky budú mať takmer určite negatívne dôsledky na vzájomne prepojené systémy zásobovania vodou a vykurovania. Ukrajinské civilné obyvateľstvo ich najviac pocíti počas nadchádzajúcej zimy, varuje britské ministerstvo.