Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko sa zaviazalo umožniť povstalcom opustiť obkľúčenú Východnú Ghútu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veľkú časť Východnej Ghúty kontrolujú povstalecké skupiny, ktoré sú odporcami vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ruského spojenca.

Moskva 6. marca (TASR) - Rusko sa zaviazalo, že umožní povstalcom a ich rodinám uniknúť z obkľúčenej Východnej Ghúty, ktorá je predmestím sýrskeho hlavného mesta Damask. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Rusko zaručilo bezpečný prechod humanitárneho konvoja vyslaného medzinárodnými organizáciami do mesta Dúmá s 247 tonami nákladu, píše sa vo vyhlásení s odkazom na časť Východnej Ghúty.

Veľkú časť Východnej Ghúty kontrolujú povstalecké skupiny, ktoré sú odporcami vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ruského spojenca.

Hovorca islamistickej povstaleckej skupiny Légia všetkých milosrdných (Fajlak ar-rahmán) uviedol, že sa nevzdajú. Obvinil pritom Rusko, že sa snaží vynútiť "násilné vysídlenie" obyvateľov.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v utorok informoval, že musel prerušiť dodávky humanitárnej pomoci do obliehanej Východnej Ghúty. K prerušeniu došlo podľa MVČK v pondelok po tom, ako sa v oblasti zhoršila bezpečnostná situácia.