Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko si na Ukrajine podľa analytikov dáva operatívnu pauzu

Ruskí vojaci strážia územie vedľa poľa so pšenicou v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny počas 111. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 14. júna 2022. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky v stredu "prvýkrát za 133 dní vojny" nemali nijaké územné zisky na Ukrajine, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

Kyjev 7. júla (TASR) - Rusko by mohlo dočasne poľaviť vo svojej ofenzíve na Ukrajine, kým sa jeho armáda pokúša zhromaždiť svoje sily na nový útok, vyplýva z vyjadrení analytikov. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá o tom informovala vo štvrtok.

Ruské jednotky v stredu "prvýkrát za 133 dní vojny" nemali nijaké územné zisky na Ukrajine, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Jeho analytici odhadujú, že si Moskva možno dala "operatívnu pauzu", ktorá však neznamená "úplné zastavenie aktívnych nepriateľských akcií".

Ruské sily sa podľa ISW pravdepodobne zamerajú na ofenzívne akcie relatívne malého rozsahu, keď sa pokúsia vytvoriť podmienky pre významnejšie útočné operácie a prebudovať potrebnú bojovú silu.

Napriek pokračovaniu bojov na Ukrajine sa aj britské ministerstvo obrany domnieva, že ruská armáda "rekonštituuje" svoje sily, všíma si AP. Zo správy britských tajných služieb, ktorú zverejnili vo štvrtok, vyplýva, že intenzívne ostreľovanie pozdĺž frontovej línie v Donecku by mohlo byť zamerané na zabezpečenie predchádzajúcich ruských ziskov.