Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko si po incidente v Azovskom mori predvolá ukrajinského diplomata

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Rusko tvrdí, že tri lode ukrajinského námorníctva v nedeľu narušili ruskú morskú hranicu a následne nereagovali na upozornenia sprevádzajúcich ruských lodí.

Moskva 26. novembra (TASR) - Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Grigorij Karasin tvrdí, že nedeľná "provokácia Kyjeva" v Azovskom mori mala za cieľ "zatriasť Ukrajinou vyhlásením stanného práva" a zosilniť sankcie uvalené na Rusko.

"Cieľ provokácie (Kyjeva) je zjavný: zatriasť Ukrajinou vyhlásením stanného práva, mobilizovať protiruské nálady a sprísniť protiruské sankcie," vyhlásil Karasin v pondelok podľa agentúry RIA Novosti.

Karasin dodal, že na pozadí týchto krokov sa "ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi bude ľahšie spúšťať jeho predvolebná kampaň".

Rusko tvrdí, že tri lode ukrajinského námorníctva v nedeľu narušili ruskú morskú hranicu a následne nereagovali na upozornenia sprevádzajúcich ruských lodí. Pohraničná stráž a ruská Čiernomorská flotila boli tak nútené zastaviť ich plavbu aj s použitím zbraní.

Ukrajina nateraz nemá žiadne oficiálne informácie o osude členov posádky troch svojich plavidiel. Podľa vedenia Ukrajiny boli pri incidente zranení šiesti ukrajinskí námorníci.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v pondelok vo vysielaní televízia Rossija 24 informovala, že Moskva si v súvislosti s incidentom predvolá ukrajinského chargé d'affaires v Rusku Ruslana Nimčynského.

Hovorkyňa vysvetlila, že dôvodom pre toto predvolanie sú "agresívne a provokatívne akcie ukrajinskej strany".

"Nejde len o nedodržanie právnych noriem zo strany Ukrajiny, ale o plánované provokácie a agresívne akcie," vysvetlila Zacharovová a dodala, že "táto provokácia a celý komplex provokatívnych akcií boli vopred pripravené".