Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko si pripomína piate výročie znovupripojenia Krymu

Proruský vojak stojí pred ruskou vlajkou pred vojenskou základňou v Perevaľnom 15. marca 2014. Foto: TASR/AP

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca 2014, keď prezident Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku.

Simferopol 18. marca (TASR) - Rusko si v pondelok pripomína piate výročie pripojenia Krymského polostrova k svojmu územiu. Ide o krok, ktorý Ukrajina a Západ odsúdili ako anexiu. Väčšina Rusov s ním však súhlasí, napísala v pondelok agentúra DPA.

V mnohých mestách Ruska sa v pondelok konajú podujatia na pripomenutie si tzv. znovupripojenia Krymu k Rusku. V Moskve sa napríklad uskutoční pouličný festival Krymská jar.

V Moskovskej oblasti sa plánuje zábavná akcia za účasti asi 10.000 ľudí, ktorí budú tancovať Sevastopolský valčík - tanečnú pieseň zo sovietskych čias.

Na oslavách piateho výročia priamo v mestách Simferopol a v Sevastopol na Kryme očakávajú aj prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa zúčastní na slávnostnom spustení elektrárne, výročnom koncerte a stretne sa s občanmi.

Agentúra AFP napísala, že prokremeľské médiá v pondelok o udalostiach z roku 2014 informujú ako o "obnovení historickej spravodlivosti" a tvrdia, že polostrov sa pod správou Ruska rozvíja.

Valentina Matvijenková, predsedníčka Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, v úvodníku pre denník Izvestija napríklad napísala, že "vo svete narastá počet tých, ktorí chápu, že Krym je súčasťou Ruska a bude ním naveky". Dodala, že spochybňovanie či odmietanie suverenity Ruska nad Krymom je pre Moskvu z právneho hľadiska nulitným aktom.

Ruský liberálny denník Novaja gazeta však píše, že anketovanie Krymu urobilo Rusov chudobnejšími a ich krajinu viac izolovalo od zvyšku sveta. "Pre časť Ruska boli udalosti okolo Krymu morálnou katastrofou," konštatoval denník. Dodal, že eufória sprevádzajúca krymské udalosti v priebehu piatich rokov opadla a stala sa už len zdrojom politických výhod pre ľudí vo vedení krajiny.

Podľa výsledkov prieskumu zverejneného v marci centrom pre verejnú mienku (FOM) sa len 39 percent Rusov domnieva, že anexia Krymu priniesla Rusku viac dobrého ako zlého. V roku 2014 tento názor zastávalo 67 percent opýtaných, dodala AFP.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca 2014, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve. Predstavitelia Kremľa pripojenie Krymu k Ruskej federácii obhajujú odvolávaním sa na niektoré ustanovenia Charty OSN, právo národov na sebaurčenie a rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora v holandskom Haagu o tom, že deklarácia nezávislosti Kosova neporušila medzinárodné právo.