Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko si v súvislosti s Navaľným predvolalo nemeckého veľvyslanca

Na snímke ľudia kráčajú okolo ruského veľvyslanectva 4. septembra 2020 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Dlhoročného kritika Kremľa Navaľného lekári v pondelok prebudili z umelého spánku po tom, čo sa jeho stav zlepšil. Lekári ho postupne odpájajú od pľúcnej ventilácie.

Moskva 8. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo nemeckého veľvyslanca Gézu Andreasa von Geyra v súvislosti s otravou ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, informovala v utorok agentúra Reuters.

"Očakávame, že Berlín nám poskytne všetky dostupné údaje vrátane výsledkov laboratórnych testov vykonaných nemeckou armádou a dôkazov, ktoré má nemecké ministerstvo zahraničných vecí k dispozícii," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.

Zacharovová takisto pripomenula správy z médií o výmene informácií o Navaľnom medzi berlínskou klinikou Charité, laboratóriom nemeckej armády i britským laboratóriom v Porton Downe.

Nemecký minister zahraničných vecí podľa agentúry TASS uviedol, že existuje "množstvo dôkazov" o účasti Ruska na Navaľného otrave". Zacharovová Berlín vyzvala, aby odkryl karty.

Dlhoročného kritika Kremľa Navaľného lekári v pondelok prebudili z umelého spánku po tom, čo sa jeho stav zlepšil. Lekári ho postupne odpájajú od pľúcnej ventilácie.

Navaľného previezli do hlavného mesta Nemecka letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu do Moskvy prišlo nevoľno.