Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Spolupracovníka Navaľného odsúdili za vyzývanie na extrémizmus

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Zelenskij v októbri 2020 zverejnil na Twitteri dva príspevky, v ktorých kritizoval ruské úrady. Publikoval ich dva dni po tom, ako sa novinárka Slavinová upálila pred budovou ministerstva vnútra.

Moskva 16. apríla (TASR) - Súd v Moskve v piatok odsúdil na dva roky v trestaneckej kolónii Pavla Zelenského, jedného zo spojencov opozičného politika Alexeja Navaľného, za obvinenia z vyzývania na extrémizmus prostredníctvom internetu. Informovala o tom agentúra AFP.

Tohto kameramana Navaľného nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) z vyzývania na extrémizmus obvinili v januári.

Zelenskij v októbri minulého roka zverejnil na Twitteri dva príspevky, v ktorých kritizoval ruské úrady. Publikoval ich dva dni po tom, ako sa novinárka Irina Slavinová upálila pred budovou ministerstva vnútra v meste Nižný Novgorod.

Jeho tvíty podľa vyšetrovateľov obsahovali "vyhrážky a nepriateľské vyjadrenia" voči vysokopostaveným predstaviteľom vlády. Zelenskij tvítoval, že nenávidí ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho hovorcu Dmitrija Peskova i ďalších členov vlády, píše AFP.
Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin 27. januára 2021.
Foto: TASR/AP

Zelenskij sa k obvineniam priznal. Jeho manželka povedala, že tak urobil s cieľom dosiahnuť miernejší trest.

Ruská prokuratúra v piatok moskovský súd požiadala, aby sieť Navaľného regionálnych kancelárii i FKB označil za "extrémistické organizácie". Tieto organizácie sa podľa prokuratúry "pod maskou liberálnych sloganov podieľajú na vytváraní podmienok na oslabenie spoločenskej a spoločensko-politickej situácie".

Fond boja proti korupcii, ktorý vytvoril Alexej Navaľnyj, bol v Rusku oficiálne zaregistrovaný v roku 2011.