Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

RUSKO: Správa o príčine Litvinenkovej smrti je politicky angažovaná

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorkyňa rezortu Marija Zacharovová označila už samotný proces britského vyšetrovania za netransparentný.

Moskva 21. januára (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo dnes správu britského súdu o príčinách smrti bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka za politicky angažovanú. Uviedla to dnes v Moskve hovorkyňa rezortu Marija Zacharovová, ktorá už samotný proces britského vyšetrovania označila za netransparentný.

"Vzhľadom na to nebol dôvod očakávať, že by záverečná správa politicky angažovaného a krajne netransparentného procesu, prispôsobujúceho sa vopred zadanému výsledku, bola zrazu objektívna a nestranná," vyhlásila Zacharovová podľa agentúry RIA Novosti.

Zdôraznil, že pozícia Ruska v kauze Litvinenko sa nemení a je všeobecne známa. Vyjadrila ľútosť, že tento "trestný prípad bol spolitizovaný a pokazil celkovú atmosféru dvojstranných vzťahov".

Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, krátko pred zverejnením správy v Londýne deklaroval, že závery britského vyšetrovania nie sú v Rusku predmetom záujmu. Poznamenal však, že správu si v Kremli preštudujú.

Lugovoj medzičasom podľa RIA Novosti pripomenul, že britskí odborníci dali v Moskve detektoru lži preskúmať jeho svedectvo o Litvinenkovej smrti a na základe tejto analýzy dospeli k záveru, že do prípadu nebol zapletený.

Kovtun odmietol komentovať závery britských vyšetrovateľov

Ruský podnikateľ Dmitrij Kovtun, ktorý je podľa britských súdnych vyšetrovateľov spolu s poslancom Štátnej dumy Andrejom Lugovým údajne zodpovedný za smrť bývalého špióna KGB Alexandra Litvinenka, zatiaľ odmieta komentovať závery vyšetrovania v Británii.

V rozhovore pre agentúru Interfax uviedol, že sa zatiaľ zdrží komentára. "V médiách sú len výňatky zo správy (britského vyšetrujúceho sudcu) Roberta Owena. Ja by som chcel získať viac informácií," vysvetlil Kovtun.

Jeho spolupodozrivý, poslanec Lugovoj, dnes závery britského vyšetrovania pred novinármi označil obvinenia o svojom podiele na Litvinenkovej smrti za absurdné.

Vydávanie ruských občanov do zahraničia ruská ústava zakazuje

Rusko nevydá do Británie svojich občanov Andreja Lugového a Dmitrija Kovtuna, ktorí podľa záverov britského súdneho vyšetrovania majú podiel na smrti bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka. Uviedol to pre agentúru RIA Novosti advokát Dmitrij Agranovskij, ktorý poznamenal, že vydanie ruských občanov na trestné stíhanie do zahraničia Ústava Ruskej federácie zakazuje.

"Perspektívy vydania Lugového a Kovtuna sú nulové, lebo ústava zakazuje vydávanie ruských občanov inému štátu - bez ohľadu na to, z čoho by ich tam obviňovali," vysvetlil advokát. Dodal, že podobnú prax majú aj iné krajiny sveta.

Agranovskij súčasne upozornil, že ak Británia Rusku dá k dispozícii materiály vyšetrovania a Rusko ich uzná za adekvátne a presvedčivé, mohlo by v rámci právnej pomoci viesť vyšetrovanie a súdny proces v Rusku. "Ak nám materiály nepošlú, znamená to, že nestoja ani za groš," vyhlásil právnik.

V správe o okolnostiach Litvinenkovej smrti, vypracovanej pod vedením britského sudcu sira Roberta Owena a zverejnenej dnes v Londýne, sa uvádza, že Putin pravdepodobne schválil operáciu ruských tajných služieb na zavraždenie bývalého agenta sovietskej KGB Alexandra Litvinenka.