Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rusko spustilo trestné konanie voči ICC pre zatykač vydaný na Putina

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatýkací rozkaz na Putina v piatok pre nezákonné deportovanie ukrajinských detí.

Moskva 20. marca (TASR) - Rusko v pondelok oznámilo, že začalo trestné konanie proti niekoľkým sudcom a hlavnému prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimovi Khanovi. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) k tomuto kroku pristúpil po tom, čo ICC minulý týždeň vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Sledkom otvoril trestné konanie proti prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu Karimovi Khanovi" a niekoľkým sudcom na základe "protiprávneho" rozhodnutia žiadať o zatknutie Putina, uviedol Sledkom vo vyhlásení.

Khan je vyšetrovaný pre "trestné stíhanie osoby, o ktorej je známe, že nevinná" a za prípravu útoku na predstaviteľa zahraničnej krajiny, na ktorého sa vzťahuje medzinárodná ochrana, uvádza Sledkom.

Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatýkací rozkaz na Putina v piatok pre nezákonné deportovanie ukrajinských detí. Okrem Putina vydal ICC zatykač v tejto súvislosti aj na ruskú prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Moskva zatykače označila za neplatné.

Od začiatku invázie deportovali podľa ukrajinských úradov do Ruska vyše 16.000 ukrajinských detí, pričom mnohé z nich umiestnili do detských domov alebo iných ústavov.