Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Rusko stále čaká s gratuláciou až na oficiálne výsledky volieb v USA

Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

O zvolení demokrata Joea Bidena za prezidenta USA informovali koncom minulého týždňa najväčšie americké médiá.

Moskva 12. novembra (TASR) - Rusko stále nevidí dôvod na to, aby blahoželalo novozvolenému prezidentovi USA ešte pred oficiálnym oznámením výsledkov volieb. Uviedol to vo štvrtok v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Na brífingu Lavrov súčasne vyjadril počudovanie nad tým, že sa zasielaniu gratulácií k víťazstvu vo voľbách "venuje toľko pozornosti".

Upozornil, že všetky gratulácie, o ktorých sa doteraz informovalo, vychádzali z výpočtov televízií CNN, ABC, či iných popredných amerických médií a sociálnych sietí. Zdôraznil, že Moskva rešpektuje zvyklosti iných štátov, ale sama s blahoželaním počká až do oficiálneho oznámenia výsledkov volieb prezidenta USA.

O zvolení demokrata Joea Bidena za prezidenta USA informovali koncom minulého týždňa najväčšie americké médiá. K úspechu vo voľbách gratulovali Bidenovi už viacerí štátnici zo zahraničia a za novozvoleného prezidenta ho považuje aj časť politikov Republikánskej strany, za ktorú kandidoval Donald Trump.

Víťazov volieb v jednotlivých štátoch americkej Únie pred dokončením sčítania počtu hlasov médiá vyhlasujú na základe štatistického spracovania čiastkových výsledkov.

Tieto odhady nie sú oficiálne, ale majú značnú autoritu a vo väčšine prípadov sa zhodujú s konečným výsledkom sčítania hlasov, ktorý bude známy neskôr.