Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko sťaží podmienky pre vycestovanie do Kazachstanu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko medzičasom sťažilo podmienky pre vycestovanie aj na hraniciach s Gruzínskom.

Moskva 29. septembra (TASR) - Vzhľadom na masový exodus Rusov, ktorí sa chcú vyhnúť mobilizácii, do susedného Kazachstanu, chcú ruské úrady bojaschopných mužov zachytávať už na hraniciach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V nasledujúcich dňoch bude na hraničnom priechode Karausek v Astrachánskej oblasti zriadené dočasné mobilizačné stredisko, informovala vo štvrtok agentúry TASS s odvolaním sa na oblastnú samosprávu.

Na hraniciach s Kazachstanom sa vytvoril dlhý rad mužov, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. Po novom sa budú pasy odchádzajúcich Rusov na spomínanom hraničnom priechode porovnávať s povolávacími zoznamami. Kto spĺňa kritériá mobilizácie a nemá oficiálny doklad o odklade alebo povolenie na vycestovanie od armády, nebude môcť odísť z Ruska.

Karausek je hlavným hraničným priechodom pre automobilovú dopravu z Ruska do Kazachstanu. Kazašský migračný úrad v stredu uviedol, že od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie v Rusku pred siedmimi dňami prišlo do Kazachstanu takmer 100.000 ruských štátnych občanov.

Rusko medzičasom sťažilo podmienky pre vycestovanie aj na hraniciach s Gruzínskom. S Gruzínskom susediaca ruská republika Severné Osetsko oznámila obmedzenia ešte v priebehu stredy.