Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko: Súd nariadil zatknutie renomovaného novinára Nevzorova

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nevzorova zaradil ruský súd na zoznam medzinárodne hľadaných osôb a v prípade, že sa do Ruska vráti alebo ho tam vydajú, bude zadržaný na dva mesiace.

Moskva 6. mája (TASR) - Moskovský súd v piatok nariadil zatknutie renomovaného ruského novinára Alexandra Nevzorova za šírenie nepravdivých informácií o ruskej "špeciálnej vojenskej operácií" na Ukrajine. Proces sa konal v neprítomnosti Nevzorova, informuje TASR podľa správy spravodajskej stanice Sky News.

Nevzorova zaradil ruský súd na zoznam medzinárodne hľadaných osôb a v prípade, že sa do Ruska vráti alebo ho tam vydajú, bude zadržaný na dva mesiace.

Manželka novinára v marci na sociálnej sieti Instagram napísala, že sa spolu nachádzajú v Izraeli, kde však neplánujú ostať natrvalo. V tom čase v Rusku začali úrady vyšetrovať novinárove príspevky na sociálnej sieti o tom, že ruská armáda zámerne bombardovala pôrodnicu v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

Nevzorov označil vyšetrovanie príspevkov za "absurdné" a napísal otvorený list predsedovi Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandrovi Bastrykinovi s výzvou, aby prípad zamietol.

Moskva bombardovanie pôrodnice v Mariupole poprela s tým, že incident zinscenoval Kyjev.

V Rusku schválili 4. marca zákon, ktorý zakazuje šírenie dezinformácií o ruskej armáde. Za jeho porušenie hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.