Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Päť mužov stojí znova pred súdom za vraždu Anny Politkovskej

Anna Politkovská Foto: TASR/AP

Prominentnú kritičku Kremľu zavraždili pred viac ako šiestimi rokmi v predsieni jej moskovského bytu.

Moskva 3. júna (TASR) - Rusko začalo dnes druhý pokus o usvedčenie podozrivých z vraždy prominentnej kritičky Kremľa Anny Politkovskej v prípravnom konaní, jej rodina je však skeptická. Informovala o tom agentúra Reuters.

Politkovskú zavraždili pred viac ako šiestimi rokmi v predsieni jej moskovského bytu. Z vraždy obvinili Rustama Machmudova, jeho dvoch bratov a dvoch ďalších ľudí, vrátane Machmudovho strýka. Pred súdom stoja druhýkrát.

Moskovská porota v roku 2009 prepustila troch z piatich podozrivých na slobodu, ale najvyšší súd rozhodnutie zamietol a vrátil prípad prokuratúre na trestné stíhanie.

Vražda Anny Politkovskej vyvolala medzinárodné rozhorčenie a znepokojila ľudskoprávne organizácie v Rusku. Stala sa symbolom pokusov o potláčanie disentu v čase vlády prezidenta Vladimira Putina, ktorý na tento post nastúpil v roku 2000.

Politkovská bola známou novinárkou. Odhaľovala korupciu v celej krajine a písala o porušovaní ľudských práv v Čečensku a na Severnom Kaukaze, kde Moskva viedla od rozpadu Sovietskeho zväzu dve vojny proti separatistom. Priamo kritizovala Putina, ktorý vyslal vojakov do Čečenska v roku 1999, keď bol ruským premiérom. Putin jej vraždu odsúdil a vyhlásil, že Politkovskej smrť poškodila Rusko viac ako jej písanie.

Právna zástupkyňa Politkovskej rodiny pochybuje, že sa podarí odhaliť osobu, ktorá vraždu nariadila.

"Prípad bude úplne vyriešený až vtedy, keď sa osoba, ktorá to nariadila, bude nájdená, jej meno odhalené, keď bude obvinená a jej vinu uzná súd," povedala právna zástupkyňa. "Nie je šanca, že to meno....zaznie na tomto súde".