Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Súd v Rusku ozhodol o zatknutí dvoch ukrajinských ministeriek

Ilustračné foto Foto: TASR

O príkaz na zatknutie ukrajinskej vicepremiérky Iryny Vereščukovej a námestníčky ministra zahraničných vecí Emine Džaparovovej požiadala Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Moskva 6. decembra (TASR) - Moskovský súd v utorok rozhodol o zatknutí dvoch ukrajinských ministeriek v neprítomnosti pre narušenie územnej celistvosti Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

O príkaz na zatknutie ukrajinskej vicepremiérky Iryny Vereščukovej a námestníčky ministra zahraničných vecí Emine Džaparovovej požiadala Federálna bezpečnostná služba (FSB).

"Žiadosti bolo vyhovené," potvrdila hovorkyňa súdu moskovského okresu Lefortovskij Anastasija Romanovová.

Rusko v septembri oznámilo, že napriek prebiehajúcim bojom anektovalo štyri ukrajinské oblasti - Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú, pripomína AFP. Medzinárodné spoločenstvo anexiu odmieta a vysokopostavení ukrajinskí politici vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského už tieto územia navštívili. Zelenskyj bol v utorok v mesta Sloviansk v Doneckej oblasti blízko frontovej línie.

Vicepremiérka Vereščuková, ktorá je zároveň ministerkou pre opätovnú integráciu okupovaných oblastí, navštívila Cherson v novembri, keď ho ukrajinské jednotky ovládli po stiahnutí sa Rusov.

Krymská Tatárka Džaparovová presadzuje práva tejto etnickej menšiny na Krymskom polostrove, ktorý Rusko protiprávne anektovalo v roku 2014. Vyzýva na medzinárodnú podporu "deokupácie Krymu a jeho navrátenie Ukrajine".

Obe ženy sú aj na ruskom zozname hľadaných osôb. Džaparovová v reakcii na požiadavku ruskej FSB podotkla, že "Moskva uznala efektívnosť mojej práce", cituje AFP.