Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko odsúdilo osem ľudí v súvislosti s požiarom nákupného centra

Na archívnej snímke dym stúpa z budovy nákupného centra, ktorú zachvátil požiar v sibírskom meste Kemerovo, 3 000 km východne od Moskvy v nedeľu 25. marca 2018. Foto: TASR/AP

Išlo o jedno z najväčších nešťastí svojho druhu v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Kemerovo 1. októbra (TASR) - Ruský súd uznal vo štvrtok osem ľudí za vinných v súvislosti s požiarom v nákupnom stredisku v meste Kemerovo, pri ktorom v roku 2018 zahynulo 60 osôb vrátane 37 detí. Informuje o tom stanica Slobodná Európa.

Tamojší súd uznal za vinnú Juliju Bogdanovovú - bývalú riaditeľku spoločnosti, ktorá vlastnila nákupno-zábavné stredisko Zimná višňa, bývalú manažérku strediska Nadeždu Suddenokovú, bývalého technického riaditeľa strediska Georgyho Soboleva a bývalého bezpečnostného pracovníka strediska Sergeja Anťušina.

Tieto osoby uznal súd za vinné z neposkytnutia bezpečných služieb, čo viedlo k smrti návštevníkov kemerovského strediska.

Súd okrem toho uznal za vinného z nedbalosti Igora Polozinenka - šéfa spoločnosti, ktorá v stredisku inštalovala protipožiarny systém, jeho asistenta Alexandra Nikitina, a hasičov Andreja Bursina a Sergeja Genina.

Na archívnej snímke dym stúpa z budovy nákupného centra, ktorú zachvátil požiar v sibírskom meste Kemerovo, 3 000 km východne od Moskvy v nedeľu.
Foto: TASR/AP


Súd začal vyhlasovať rozsudky a výroky o treste 30. septembra, pričom proces môže trvať niekoľko dní.

Prokuratúra v máji požiadala súd, aby týmto obžalovaným udelil tresty odňatia slobody v sadzbe od päť do 14 a pol roka. Bogdanovová a Sobolev sa čiastočne priznali k vine, zatiaľ čo ostatní svoju vinu popreli.

Išlo o jedno z najväčších nešťastí svojho druhu v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Bola to posledná z dlhej série katastrof spôsobených nedbalosťou, neopatrnosťou, korupciou, nedôslednosťou a nefunkčnou infraštruktúrou.

Vyšetrovatelia niekoľko dní po požiari uviedli, že za vysokým počtom obetí boli zablokované núdzové únikové trasy, vypnutý protipožiarny systém a "očividné porušenia" bezpečnostných opatrení.

Celkovo 16 ľudí vrátane vedúcich regionálneho ministerstva pre mimoriadne situácie a úradníkov, ktorí schválili prevádzku tohto nákupného strediska, bolo obvinených zo zločinov, ktoré podľa vyšetrovateľov viedli k tragédii alebo ju zhoršili.